Ribnica

Žledolom v gozdovih je lahko smrtno nevaren

Opustošenje v centru Ribnice
Opustošenje v centru Ribnice

Ribnica – Ledeni oklep na krošnjah dreves, debeline tudi preko 5 cm, povzroča lomljenje vej in celotnih dreves v gozdovih skoraj po vsej Sloveniji.

Opustošenje v centru Ribnice

Opustošenje v centru Ribnice

Najhuje je v občinah Loški Potok in Osilnica (tam tudi danes ni pouka), ki sta že četrti dan v mrku, enako tudi nekatera naselja v občinah Kočevje in Sodražica. V teku dneva naj bi v te kraje vendarle pripeljali večje agregate.

Gozdarji ocenjujemo, da je zaradi žledoloma neprevoznih  tudi ca. 30% gozdnih cest. Prve skupne ocene kažejo, da je na Območni enoti Kočevje poškodovanega drevja med 150.000 in 200.000 m3, največ v višinskem pasu med 600 in 1200 m, samo na območju Loškega Potoka, kjer so jih pred dnevi že prizadele poplave in Drage za okrog 50.000 m3. Ostala območja imajo manj poškodb, najmanj poškodb je na vzhodnem delu območja (Rog). [oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Leden oklep na krošnjah dreves se je na kočevsko-ribniškem območju začel nabirati že v petek, zaradi padavin pa se je počasi debelil preko celega vikenda, je dejal mag. Bojan Kocjan, vodja ZGS OE Kočevje.

V Velikih Laščah, Loškem Potoku, Kočevju, Sodražici, Osilnici in na Blokah je še vedno precej gospodinjstev brez elektrike. Delavcem Elektra Kočevje zaradi nevarnosti pri delu, ki je posledica žleda in lomljenja drevja, namreč v omrežje še ni uspelo priključiti vseh gospodinjstev. V omenjenih občinah, kjer je najhuje, so ves čas na nogah tudi gasilci.

Gasilci so na nogah že od sobote. Pomagajo po svojih močeh zlasti pri odstranjevanju podrtega drevja in z agregati. Gasilci, ki so v takem obsegu z vso opremo in tehniko prvič posredovali, so se pravočasno odzivali na vse klice.

Cveto Marinšek, predsednik Gasilske zveze Ribnica poudarja, da so delovali zelo usklajeno tudi pri reševanju v naselju Gora, kjer so četrti dan brez elektrike, in še posebej gostov ujetih v objektu na Travni Gori, ko so morali z žagami več ur odstranjevati podrto drevje mimo potrgane električne napeljave.

Vseh dvajset agregatov so dali na uporabo predvsem za molžo. Agregate so si vaščani med seboj sposojali za največ nekaj ur.

Vir: radiokrka.com in radio1.si

Komentiraj