Zanimivosti

Panika v Sloveniji ob vsakem sneženju in kako je bilo včasih….

Zima in fičo
Zima in fičo

To je zapis, ki si ga morate prebrati! In česa so se dotaknili v zapisu? Snega na cesti, ki ob vsakem sneženju vedno znova povzroči paniko med vozniki. V nadaljevanju predstavljam zapis:

*Leto 2018 in sneg na cesti:*

Stotine znamk avtomobilov na cesti. Vsi polni razno razne opreme … zračne vreče … gretje zadnje šipe … ogrevana vzvratna ogledala … gretje sedežev … in pozor, kratice opreme ki jo večina avtomobilov ima … pazi zdaj … ABS… ESP… ASR … EDC … ETC … ASD … ETS … (ne veš ali so to politične stranke ali kaj?) … firm zimskih gum, da jih bog našteti ne more. Vse testirane, testi na razpolago. Kljub vsemu, pade 20 cm snega … temperatura -2 … portali in mediji pa takoj “Kolaps na cestah!” Panika. Hitrost na cestah okoli 20km/h. Noro, samomorilsko.

* * Leto 1978 in sneg na cesti:* *

Na cesti v glavnem 7 vrst avtomobilov … Fičo … Stoenka … Lada … Wartburg … Hrošč … Piči poki … Katrca. Pa še kakšen drug, zgolj za vzorec: BMW, Mercedes, Opel … Od opreme nihče od njih nima nič. Vsi (če sploh, ker ni predpisa!) imajo Sava ali Tigar zimske gume, drugih gum tako povečini ni. V glavnem imajo tako imenovane zimsko-letne gume. Jajc od jajca. Katastrofa od kvalitete. Testi ? Ne se hecat. Ni avtocest … samo magistralne in lokalne ceste. Na cesti pol metra zvoženega snega … ob straneh 2 metra. Moj foter v avtu kadi in puha dim nazaj, da bi se jaz segrel, ko sedim zadaj v avtu, ki ga preganja po zasneženi cesti. Zaviral sploh ni, ker so bile bremze tako zmrznjene zaradi -20, kolikor je bilo zunaj … v avtu je bilo -12 … ali -7 če je foter kadil. Če je bilo zunaj res hladno (več od -20) … so vozniki v gostilni ruknili pet-šest vinjakov ali pelinkovca in vozili dalje. Stekla so bila zaledenela zunaj in znotraj. Strgal, sprejev ni bilo. Če je zapadel novi sneg, se je počakalo, da gre mimo kamion in se je vozilo po njegovih špurah. Pluga ni bilo vsak dan, kje pa … ampak tako, občasno … ko je bil voznik pluga trezen, se je mal zapeljal po ulicah … po sledeh oranja pa se je videlo, kje se je zapil. Saj je vendar bilo mrzlo in je snežilo. Njega pa zebe. Pa so vsi nekam prišli, vsi so se uspeli pripeljati … beseda kolaps ni obstajala.

* * *Danes … 20 cm … -2 …* * * in ob vsej tej napredni opremi, kvalitetnim gumam … kolaps… in prekleto paniko medijev, ki kar tekmujejo kdo bo bolj prestrašil narod.

* *Sneg v februarju, marcu, ja kdaj pa če ne zdaj!*

Pa lepo zimo vsem…saj bo kmalu konec tudi te…

Peter Lesar

Komentiraj