Ribnica Zanimivosti

Končuje se še ena nadpovprečno topla in s snegom skromna zima (2020/21)

V zadnjih letih veliko govorimo, da zime niso več takšne, kot so bile nekoč. Tudi letošnja zima, ki je sicer s snegom najradodarnejša v zadnjih treh letih, se v primerjavi z dolgoletnim povprečjem uvršča med skromnejše.

Izrazita temperaturna nihanja. Tako je mrzlemu obdobju običajno hitro sledila odjuga, ki nam je pobrala ves sneg. V Ribniški dolini smo v zadnjih treh mesecih imeli okoli 35 dni s snežno odejo, kar po podatkih Agencije RS za okolje predstavlja približno dve tretjini povprečja med letoma 1981 in 2010. Največ snega, dobrih 30 centimetrov, smo imeli na začetku decembra. 11. januarja, ko se je začenjalo najhladnejše obdobje letošnje zime, pa je tla prekrivala 20-centimetrska snežna odeja. Hudega mraza nam letošnja zima ni prinesla. V Prigorici je bila najnižja temperatura izmerjena 12. januarja, ko se je ohladilo do –15,4 °C. Živo srebro se je v kar sedmih zimah v zadnjih dvanajstih letih spustilo nižje, kot se je letos. Najbolj mrzlo je bilo ob koncu februarja 2018, ko sem ob debeli snežni odeji v Prigorici izmeril –24,5 °C, pod –20 °C se je v zadnjih dvanajstih letih ohladilo tudi v letih 2010 in 2012, z mrazom najbolj prizanesljivo pa je bilo lansko leto, ko je najnižja temperatura znašala –10,6 °C.

Povprečna temperatura zraka v zadnjih treh mesecih je bila dobro stopinjo nad dolgoletnim povprečjem, in čeprav se to marsikomu ne zdi veliko, je bila prav ta stopinja v letošnji zimi pogosto odločilna, da smo namesto snega dobili le dež.

Povsem drugačna od letošnje zime je bila zima pred osmimi leti, ko je območje Ribnice in Kočevja prekrivala najdebelejša snežna odeja v zadnjih petdesetih letih. Takrat je bilo 24. februarja v Prigorici 120 centimetrov snega, v celotni zimski sezoni 2012/2013 pa ga je skupaj zapadlo kar 480 centimetrov. Za primerjavo, v zadnjih treh zimah vsota višin novozapadlega snega znaša le 155 centimetrov.

Tabela prikazuje, kakšne zime smo na Ribniškem imeli v zadnjih dvanajstih letih. Prikazani podatki veljajo za meteorološko zimo, ki obsega mesece december, januar in februar.

Vir: Rešeto, februar 2021, Foto: FB profil Rok Nosan

Komentiraj