Loški Potok Zanimivosti

V Retjah rekordno nizka temperatura, kar -25,8 °C (7.4.2021)

V Retjah (Občina Loški Potok) je bilo v sredo, 7. aprila 2021 malo pred sedmo uro zjutraj kar -25,8 °C, kar je verjetno tudi današnji minimum in celo za dve stopinji nižja temperatura od najnižje izmerjene temperature v letošnji zimi.

Čeprav so meritve v Retjah neuradne, saj jih ne opravlja Arso, pa so temperature kljub temu izmerjene po meteoroloških standardih, zato so primerljive s tistimi v Babnem Polju in Novi vasi na Blokah. Marsikje je bilo današnje jutro najhladnejše v zadnjih 70 letih, poroča Arso. Na Blokah so namerili -20,6 stopinj Celzija, kar je nov rekord za april. Dosedanji je bil iz daljnega leta 1956, ko se je na Pokljuki 9. aprila ohladilo do -20,4 °C. Dodajajo, da je v Ljubljani rekord preprečila megla oz. nizka oblačnost v drugem delu noči, vseeno pa je temperatura – 4,4 stopinj Celzija najhladnejše aprilsko jutro po letu 1956 (takrat -5,3 v mnogo manj pozidani okolici).

Ob šesti uri so bile v državni mreži meteoroloških postaj izmerjene naslednje temperature:
Babno Polje, Nova vas na Blokah -20 °C
Zadlog nad Idrijo -19 °C
Iskrba pri Kočevju -15 °C
Marinča vas -12 °C
Kočevje, Logatec -11 °C
Postojna -10 °C
Metlika, Trebnje -8 °C
Novo mesto, Vrhnika, Slovenj Gradec, Letališče Maribor -6 °C
Celje -5 °C
Ljubljana, Nova Gorica, Dolenje pri Ajdovščini -4 °C
Letališče Portorož -2 °C

Po ohladitvi in snežni pošiljki bo hladno vreme prevladovalo še nekaj dni, predvsem bodo hladna jutra. Tako je danes in v četrtek možna pozeba. Arso je včeraj izdal opozorilo pred pozebo za danes in jutri.

Zaradi mrzle zračne mase in močnega aprilskega sonca bo danes čez dan nastajala kopasta oblačnost, iz katere se bodo razvile krajevne snežne plohe, možne bodo tudi posamezne nevihte. Popoldanske temperature bodo v večjem delu Slovenije od 3 do 8, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija.
Ponoči se bo povsod zjasnilo, tako da bo jutrišnje jutro podobno mrzlo, kot je bilo današnje, popoldne pa bo sončno in že topleje. V večjem delu Slovenije bodo temperature presegle 10 stopinj Celzija.
Še občutnejša otoplitev nas bo dosegla ob koncu tedna, ko bo zapihal jugozahodni veter. V soboto in nedeljo se niti jutranje temperature ne bodo več spustile pod ničlo, popoldne pa bo od 14 do 18 stopinj Celzija. Na Primorskem in Notranjskem se bo začel pojavljati rahel dež.

Vir: siol.net in FB stran Rok Nosan

Komentiraj