Ribnica

Zakaj pri nas pogosto beležimo najnižje temperature v Sloveniji?

Meteorološka zima se je že prevesila v drugo polovico. S prvo polovico zime smo vsi ljubitelji snega in mraza lahko kar zadovoljni, saj tako zimskega vremena nismo imeli že kar nekaj let. Snega sicer ni bilo ravno obilo, a ob nizkih temperaturah smo sredi januarja na Ribniškem imeli pravo idilo.

Najbolj mrzlo je bilo v torek, 12. januarja, ko se je na vremenski postaji v Prigorici ohladilo do –15,6 °C, kar je najmanj v zadnjih treh letih. V tem mesecu se je temperatura še sedemkrat spustila pod –10 stopinj Celzija. Sredi januarja je bilo zelo zanimivo spremljati tudi gibanje temperatur v sosednji občini Loški Potok, kjer je z delovanjem začela nova vremenska postaja v Retjah. Tam se je kar tri noči zapored ohladilo pod –20 stopinj Celzija. Ste se kdaj vprašali, zakaj je ravno območje občin Loški Potok, Ribnica in Kočevje pogosto najbolj mrzlo v državi?

Odgovor se skriva v obliki površja. Kraška polja, uvale in vrtače namreč delujejo kot nekakšne posode, kamor se v primeru mirnega ozračja ob sončnem zahodu začne stekati hladen zrak z okoliških pobočij. Ta je težji od toplejšega, zato se uleže na dno kotanje in se tu ponoči še nadalje ohlaja. Ker se mrzel zrak na dnu mrazišč zbira kot voda v posodi, so procesi nočnega ohlajanja izrazitejši in trajajo dalj časa kot v okolici, ohlajanje pa je še posebej izrazito ob prisotnosti snežne odeje, saj ta deluje kot izolator, ki preprečuje uhajanje toplote iz tal.

Zelo pomembna je tudi odprtost mrazišča, kjer je na nebu veliko zvezd. Bolj odprta in plitva mrazišča lahko izsevajo več toplote, zato se tudi bolj ohladijo kot zaprta in globlja. Med plitva mrazišča uvrščamo tudi Ribniško dolino in uvalo Retje. Z nadmorsko višino je mogoče večje ohlajevanje mrazišč, kar je posledica tega, da ozračje z višino postaja redkejše in vsebuje manj vodne pare, ki zavira nočno ohlajanje.

Kaj nam bo prinesla druga polovica zime, bomo še videli. Dolgoročne napovedi, ki za naše kraje sicer niso preveč zanesljive, nam v prihodnjih tednih namenjajo precej pestro vremensko dogajanje s pogostim izmenjevanjem toplejših in hladnejših obdobij, zagotovo lahko pričakujemo tudi še sneg. Februar v dolgoletnem povprečju namreč velja za najbolj zasnežen mesec v letu.

Vir: Rešeto, januar 2012, Rok Nosan

Komentiraj