Zanimivosti

Na Oktoberfestu 2014 za vrček piva več kot 10€

Oktoberfest 2014
Oktoberfest 2014

München – Cena piva na tradicionalnem prazniku piva Oktoberfest v Münchnu bo letos še višja kot lani in bo prvič presegla deset evrov. Za litrski vrček piva bo na pivskem prazniku, ki bo letos potekal od 20. septembra do 5. oktobra 2014, treba odšteti 10,10 evra, so sporočili iz münchenskega turističnega urada. Lani je litrski vrček piva stal 9,66 evra.

Oktoberfest 2014

Oktoberfest 2014

Tudi brezalkoholne pijače na Oktoberfestu niso poceni. Letos bo za liter gazirane mineralne vode treba odšteti 7,71 evra, za liter limonade pa 8,51 evra. V trgovini so vse pijače precej cenejše, vendar jih ni dovoljeno prinesti na prizorišče Oktoberfesta.

Na tej prireditvi, ki poteka pod šotori na dobrih 35 hektarih površine, se zbirajo obiskovalci iz vse Evrope in tudi od drugje. Tradicionalna bavarska narodna noša je obvezna, prav tako pitje piva in uživanje v dobri hrani, predvsem klobasah in drugih bavarskih mesnih specialitetah.

Tradicija prireditve izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Pozneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.

Slane preste pod vprašajem

Na Bavarskem je zavladal preplah: letošnjemu Oktoberfestu, na katerem bo za vrček piva prvič treba odšteti več kot deset evrov, grozi pomanjkanje slanih prest!

Tamkajšnji peki grozijo, da bodo v času znamenitega praznika piva Oktoberfest zaradi nesoglasij glede višine plač stavkali. To bi pomenilo, da bi ljubitelji piva med drugim ostali brez slanih prest, tradicionalnega prigrizka ob hmeljnem napitku, poroča nemška revija Focus.

Sindikat, ki združuje tudi peke na Bavarskem, se v imenu 48.000 zaposlenih v tem sektorju z delodajalci pogaja o zvišanju plač, a do zdaj njihovi predlogi še niso zadovoljili zahtev pekov po 6,5-odstotni povišici.

“Če do sredine septembra ne dobimo višjih plač, bomo v pekarnah stavkali,” je za ponedeljkovo izdajo Focusa dejal predstavnik sindikata NGG Mustafa Oz. “Potem bo na Oktoberfestu zmanjkovalo prest in žemljic,” je dodal.

Vir: rtvslo.si

Komentiraj