Zanimivosti

Na 200. Oktoberfestu dosegli pivski rekord

Oktoberfest

Oktoberfest

München – Na letošnjem Oktoberfestu, ki je potekal od 18. septembra pa do 4. oktobra 2010,  je 6,4 milijona obiskovalcev popilo sedem milijonov litrov piva. Ob pivu pa so “pospravili” tudi 117 volov in 59 telet.

Tradicionalni festival piva Oktoberfest v Münchnu, ki je letos praznoval okroglih 200 let, je potolkel vse rekorde v popitem pivu. Prireditelji 17-dnevnega festivala piva so sicer priznali, da je letošnja prireditev trajala dva dni dlje kot lanska, ko so našteli 5,7 milijona obiskovalcev, ti pa so spili 6,6 milijona litrov piva.

Lanski Oktoberfest je bil okrnjen zaradi terorističnih groženj Al Kaide. Po številu obiskovalcev je bilo sicer rekordno leto 1985, ko so imeli 7,1 milijona gostov.

VIDEO

Napad z vrčkom za pivo kot poskus umora
Oktoberfest pa spremljajo tudi manj uspešne številke. Policija je objavila, da so ugotovili 1.179 prekrškov, kar je sicer za 21 odstotkov manj kot lani, je pa zato število poškodb naraslo s 127 na 140. Naraslo je tudi število napadov z vrčkom za pivo s 43 na 62, zaradi česar se formalno uvede preiskava zaradi “poskusa umora”.

Urad za izgubljene stvari je med 4.500 najdenimi stvarmi odkril tudi nekaj neobičajnih predmetov, kot so proteze (za spodnjo in zgornjo čeljust), kunec in pes, bič in pa glasbeni instrument tuba.

“Pristno veselje” na Theresienwiese
Obiskovalci so letos ob pivu pojedli 117 volov in 59 telet, številni so se pojavili v tradicionalni bavarski opravi. Po besedah organizatorjev je bilo na prireditvi, ki poteka na travniku, imenovanem Theresienwiese, čutiti pristno veselje.

Nekaj zgodovine

Festival se je začel 18. septembra, odprl pa ga je župan mesta Christian Ude, ki je v lesen sod s kladivom zabil pipo. S tem dejanjem se je začelo masovno točenje piva, po čemer je Oktoberfest najbolj znan, a verjetno niste vedeli, da glavni element prvega festivala ni bilo pivo, ampak konjske dirke. To je bilo davnega leta 1810, ko je bavarski princ Ludvik, kasneje znan kot kralj Ludvik I., pet dni po poroki s princeso Terezo Saško organiziral veliko javno praznovanje, na katerem je bilo v ospredju prav tekmovanje s konji. Prireditev je tako uspela, da so se v mestu odločili, da jo ponovijo prihodnje leto. Vse skupaj je kmalu postalo tradicionalno, iz leta v leto je trajalo več dni, konjske dirke kot osrednji element pa je zamenjalo pivo. Večji del festivala je bil sčasoma zaradi vremena prestavljen na september, a je ime Oktoberfest ostalo. V svoji dolgi zgodovini je bil odpovedan le 24-krat, ponavadi zaradi vojne ali epidemij nalezljivih bolezni.

Osrednje prizorišče dogajanja je park Theresienwiese, ki se razprostira na kar 420.000 kvadratnih metrov. Čez leto bolj ali manj sameva, kar se spremeni s pripravami na Oktoberfest. Večina objektov in zabaviščnih atrakcij je namreč montažnih, čeprav na prvi pogled delujejo prav impresivno – še posebej to velja za razgledno kolo, ki nudi obiskovalcem najlepši pogled na dogajanje “tam spodaj“. Poleg gigantskega kolesa, katerega glavna slabost je, da se prepogosto ustavlja, lahko preizkusite tudi številne druge naprave od najrazličnejših vlakov smrti, tradicionalnih “ringelšpilov“, električnih avtomobilčkov, tekočega traku, svoji dragi ali sinu pa lahko tudi pristreljate kakšnega plišastega medvedka. Še posebej veliko je hiš groze.

Vir: rtvslo.si, A.K. in 24ur.com

Komentiraj