Ribnica

Makšarjevi v Brežah pri Ribnici že slabo leto varijo temno in svetlo ječmenovo pivo

Svetlo in temno pivo Makšar

Svetlo in temno ječmenovo pivo Makšar

Družina Pirnat, po domače Makšar, je z gostiščem in penzionom v Brežah pri Ribnici eden redkih turističnih ponudnikov na širšem kočevsko-ribniškem območju. Znani so predvsem po domačih pridelkih in izdelkih, še zlasti po doma zvarjenem pivu.

»Analize in mnenja Nemcev, ki so nam postavili naprave za varjenje piva, so pokazali, da imamo izjemno dobro vodo. Ta je pri varjenju piva najpomembnejša,« pravi Janez Pirnat.

Gostišče in penzion Makšar je družinski projekt, ki se je v domačem okolju uveljavil predvsem z odličnim hišnim pivom. Najbližje podobne pivovarne so v Grosuplju in na Primorskem, saj je v Sloveniji le okoli 25 domačih varilcev piva. Pri Makšarju temno in svetlo ječmenovo pivo varijo in prodajajo šele slabo leto. »Prvo domače pivo smo prodali konec novembra,« pove Janez Pirnat. Na mesec zvarijo štiri tisoč litrov piva, imajo tudi možnosti za razširitev proizvodnje na deset tisoč litrov piva na mesec.

Domača pivovarna je le del načrtov, ki so jih pri Makšarju izpeljali s pomočjo denarja Slovenskega podjetniškega sklada. Družina Pirnat, poleg Janeza še žena Mateja in hčerka Anja, ki skrbi za gostišče, ter sin Rok, ki je prevzel kmetijski del, je prenovila in razširila domačijo, kjer je zdaj gostišče za 120 gostov in prenočišča: šest sob s skupno 14 ležišči. »V povprečju imamo petdeset do šestdeset prenočitev na mesec, nekateri gostje pa se že vračajo,« razlaga Janez Pirnat, ki se zaveda, da na kočevsko-ribniškem območju še ni prave turistične ponudbe, ki bi bila primerno promovirana in bi pritegnila obiskovalce. »Začetek je bil težak. Omahovali smo, ali naj ostanemo pri prejšnji dejavnosti, predelavi plastike, ali naj se začnemo ukvarjati s turizmom,« pripoveduje sogovornik.

Obiskovalcem poleg najbolj znanega domačega piva ponujajo še druge domače pridelke in izdelke. »Imamo okoli 14 hektarov obdelovalne zemlje, tako da sami pridelamo krompir, zelenjavo, žita, sodelujemo pa tudi z domačini, saj bi radi postali samooskrbovalna kmetija.« V njihovi ponudbi so tudi domači suhomesnati izdelki, ki jih sušijo v lastni sušilnici s čim manj dima, domači kis iz neškropljenih jabolk, letos pa nameravajo poleg kisa pridelati še jabolčno vino. Seveda se skoraj ne bi spodobilo, da ne bi imeli tudi domačega sadjevca, ki je, ugotavlja Janez Pirnat, »blagovna znamka, ki odpira vsa vrata.« Nekaj podobnega velja tudi za njihov orehovec. Pečejo tudi kruh, sladice, med njimi »breško povanco«, staro kmečko jed, ki je še najbolj podobna jabolčnemu zavitku. »Poznamo nedeljsko in praznično povanco,« razlaga Mateja Pirnat. Kulinarično ponudbo torej utemeljujejo na klasični slovenski kuhinji, jedilnik pa prilagajajo sezoni.

Čeprav Janez Pirnat pravi, da so do zdaj največ pozornosti namenjali gradnji in da bo šele zdaj čas za dodelavo ponudbe, prav gotovo dobro vedo, kaj je turizem.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj