Velike Lašče

Velike Lašče tepe osrednje slovenska statistična regija

Anton Zakrajšek

Anton Zakrajšek

Velike Lašče – Občina Velike Lašče, ki sicer zemljepisno bolj sodi v območje med Turjakom in Kolpo, torej v statistično regijo jugovzhodna Slovenija s sedežem v Novem mestu, je del osrednje slovenske statistične regije, v kateri je tudi mestna občina Ljubljana.

Za to regijo je država trenutno namenila več kot desetkrat manj denarja kot za katero koli drugo regijo v državi.

To pomeni, poudarja župan Velikih Lašč Anton Zakrajšek, da so vse druge občine izven te regije, pri tem je mislil tudi na občino Sodražica, kjer trenutno poteka gradnja športne dvorane in prizidka vrtca z državnim denarjem, lahko pridobile desetkrat več denarja na prebivalca kot velikolaška. Žalostno je, kar župana najbolj moti, da so te občine po nekaterih statističnih podatkih celo bolj razvite od Velikih Lašč.

Prizadete občine nameravajo novo vlado opozoriti na te nepravilnosti, Zakrajšek upa, da bo financiranje regij postalo bolj uravnoteženo glede na razvitost posamezne občine. A ne gre prezreti dejstvo, da je občina Velike Lašče pri vsem tem naredila bore malo ali nič. Ves čas se namreč krčevito prizadeva, da bi ostala del osrednje slovenske regije, čeprav ji je bilo neformalno ponujeno, da bi začela postopek izločanja iz Upravne enote Ljubljana Vič in se priključila Upravni enoti Ribnica. V tem primeru bi zagotovo prišlo tudi do statistične spremembe njene lege, s čimer bi bila neposreda deležna več državnega denarja.

Vir: dolenjskilist.si, M. G.

1 komentar

Komentiraj