Velike Lašče

Medved napadel Janšo in Krkoviča pri velikolaškem županu Antonu Zakrajšku

Čebelnjak velikolaškega župana

Čebelnjak velikolaškega župana

Velike Lašče – Napadel ju je okoli 200 kilogramov težak medved. In to kar pri velikolaškem županu Zakrajšku. Pomembna moža slovenske osamosvojitve sta sicer živa in zdrava, njuno podobo pa je na panjskih končnicah na čebelnjaku Antona Zakrajška, župana občine Velike Lašče ob nočnem obisku razdejal okrog dvesto kilogramov težek kosmatinec.

 

Županov čebelnjak stoji tik ob družinski hiši v Mali Slevici. Anton Zakrajšek ga je tam postavil leta 2006 ob 15 letnici slovenske osamosvojitve. Po videzu in domišljenih poslikavah, ki jih je ustvarila domačinka Cvetka Jakovljevič, se v marsičem razlikuje od podobnih razsutih drugod . Tudi zaradi tega je nanj zelo navezan.

Na njih je prva vrsta namenjena prvemu predsedniku slovenske vlade Lojzetu Peterletu in predzadnjem Janezu Janši. Na poslikavah so prepoznavni tudi drugi zaslužni osamosvojitelji, dr. Jože Pučnik in brigadir Tone Krkovič .Ob Pučniku je tudi pisatelj Tone Pavček, ki je 1989 na Kongresnem trgu prebral Majniško dekleracijo . Na čebelnjaku je seveda tudi France Prešern, Zakrajšek pa ni pozabil tudi na velikolaške, sicer vesoljno umne glave, Primoža Trubarja, Josipa Stritarja in Frana Levstka . Na čebelnjaku sta tudi Triglav in knežji kamen.

Medved je sunkovito udaril v levi panj in ga premaknil za pol metra , na drugem pa so njegove tace zbrisale poslikavo brigadirja Krkoviča, nič boljše jo nista odnesla niti rojaka Levstik in Stritar, Janša pa je bil v napadu le popraskan.

»Lotil sem bom obnove poslikav, saj me še bolj vleče, ker smo v dvajsetem letu samostojnosti, a grenkoba zaradi nemoči, da bi se kaj uredilo za varnost občanov, bo ostala. Ne vem, kako naj zaščitim čebelnjak. Z novo žično ograjo, električnim pastorjem, vaškimi stražami”, se Zakrajšek sprašuje.

 

Po Dolenjskih gozdovih ob vstopu vanj so na mnogih deblih pribite table : »Pozor, nevarnost pred medvedi«. Tudi velikolaščani ne bodo presenečeni, če bodo te kmalu zagledali kar pred dvorišči svojih hiš.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj