Slovenija

V javnost pricurljali posnetki zaprtih sej vlade Republike Slovenije

Seja vlade Republike Slovenije

Seja vlade Republike Slovenije

Ljubljana – Na spletnem video portalu YouTube so se pojavili posnetki s sej slovenske vlade, med njimi tudi posnetki tistih, kjer so obravnavali tajna gradiva. Za javnost so bile zaprte. Na posnetkih, ki jih je objavil uporabnik z vzdevkom »stariobrazi«, nastopajo ministri in predsednika vlade med letoma 2004 in 2011, Janez Janša in Borut Pahor.

Pogovori ministrov in predsednika vlade niso objavljeni v celoti, združili so jih iz posameznih nepovezanih izsekov.

[oglas tip=”160×600″]Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je pojasnila, da bodo v okviru inšpekcijskega postopka preverili objave posnetkov, poroča STA. Hkrati se sprašuje, zakaj vlada video snema svoje seje. »V kolikor vlada video snema svoje seje, potem je prav, da uredi tudi hrambo zbirke videoposnetkov, določi roke hrambe, pooblaščene osebe za ravnanje s posnetki in namene uporabe teh posnetkov, je dejala. Če je takšna zbirka tako urejena, potem je zakonska zahteva tudi izvedba načela sledljivosti, ki omogoča preverjanje, kdo ima do zbirke dostop,« je še povedala Pirc Musarjeva.

Vlada je po zagotovilih direktorja urada za komuniciranje Darijana Koširja od administratorjev portala YouTube že v četrtek zahtevala, da umakne videoposnetke, ki prikazujejo dele razprav s sej vlade, a zaenkrat administratorji strani tega še niso storili. Košir pravi, da ni nobena skrivnost, da se seje vlade snemajo tako v avdio kot v video obliki in se tudi arhivirajo.

Kaj so politiki povedali na posnetkih?

Boruta Pahorja denimo skrbi mreža vplivnih ljudi v Sloveniji, Katarina Kresal pričakuje nemire v slovenskih mestih in meni, da slovenska policija ne more obvladovati več kot dveh žarišč.

Mojco Dolinar, v Janševi vladi ministrica za visoko šolstvo, je zmedlo vprašanje Janeza Janše, s kom naj ministrstvo za gospodarstvo vzpostavi komunikacijo, kar z nemškim ministrstvom za znanost, kot se sprašuje Janša.

V enem izmed posnetkov se pogovarjajo tudi o »nekem kovancu«, ki so ga izbrali med tremi kandidati za evrski kovanec (na njem je upodobljen Franc Rozman Stane, op. a.).

Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak na enem izmed posnetkov med drugim prepričuje Janeza Podobnika, da ni smiselno delež sistemskega vira za spodbujanje obnovljivih virov (v skladu s predlogom EU je treba v Sloveniji povečati obnovljive vire s 16 na 25 odstotkov) nameniti za renovacijo fasad hiš.

Irma Pavlinič Krebs, nekdanja ministrica za javno upravo, se sprašuje, »zakaj za tako pomebno delovno mesto ni mogoče izvesti javnega razpisa.« Kolikor lahko sklepamo po poteku pogovora, govorijo o predlogu predsednika republike Danila Türka, da bi imel na sejah vlade svojega predstavnika.

Minister za zunanje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Samuel Žbogar je kolegom ministrom na seji pojasnjeval, kako so potekali sestanki glede odnosov s Hrvaško »s triom«. Bil je nesprejemljiv za članico EU, pravi Žbogar, zato je napovedal, da bo napisal pismo, da se takih sestankov ne bo več udeleževal. Dejal je, da se je na sestanku s tremi ministri počutil kot da je na sodišču ali na tribunalu, ne pa na pogovorih. »Na vse moje argumente ni bilo nobene reakcije, razen to, da vsi stojijo za Rehnom (evropskim komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Olijem Rehnom, op. a.) in da pričakujejo, da bomo sprejeli predlog.« Na posnetku je videti tudi zaskrbljenega premiera Boruta Pahorja in pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ki razmišlja o različnih scenarijih možnih rešitev. Itn.

Vlada o objavi obveščena prejšnji teden

Na generalnem sekretariatu vlade Republike Slovenije so bili o razkritju zaupnih posnetkov obveščeni prejšnji teden in nad tem bili ogorčeni in zaskrbljeni, so zapisali. »Pristojnim organom smo naložili, naj preiskovanju tega dejanja namenijo najvišjo stopnjo prioritete, hkrati pa bodo sproženi prav vsi razpoložljivi pravni in preiskovalni postopki, ki so potrebni za zaščito interesov države in za ugotavljanje kazenske odgovornosti za nastalo dejanje,« so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

VIDEO (iz Youtub-a)

Stari obrazi 2. del

Stari obrazi 4. del

Stari obrazi 5. del

Vir: delo.si in youtube.com

Komentiraj