Slovenija

Miha Klun ne izpolnjuje pogojev za programskega svetnika RTVS

RTV Slovenija
RTV Slovenija

Ljubljana -Mandatno-volilna komisija DZ-ja je ugotovila, da Matjaž Sterže, nekdanji član sveta stranke Zares, in Miha Klun, član DVK-ja in SDS-a, ne izpolnjujeta pogojev za člana programskega sveta RTVS-a. Zakon o RTV Slovenija namreč določa, da člani programskega sveta vsaj pet let pred nastopom mandata niso bili v vodstvu političnih strank.

RTV Slovenija

RTV Slovenija

Po ugotovitvi parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK) Miha Klun ne izpolnjuje pogojev za člana programskega sveta RTVS, ker je bil v obdobju petih let pred imenovanjem član organa politične stranke in ker je kot član Državne volilne komisije funkcionar. Tako kot Matjažu Steržetu bo tudi Klunu mandat prenehal, ko se bo s tem seznanil DZ.

Za omenjeni sklep glede razrešitve Kluna, ki je član SDS, je glasovalo devet poslancev, proti pa pet. Kot razloge, da Klun ne izpolnjuje pogojev, so nekateri poslanci poudarili, da se je Klun podpisoval kot “strokovni svet SDS”, ta organ pa je bil pred spremembo strankinega statuta opredeljen kot organ stranke. Prav tako so ugotavljali, da je Klun član organa stranke, in sicer sveta SDS, kot vodja kluba svetnikov. Zakon o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) namreč izrecno prepoveduje članstvo v programskem svetu osebam, ki so ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem člani organov političnih strank. V SDS so sicer zanikali, da bi bil Klun član organa stranke.

Za nekatere poslance pa je bila za odločitev za Klunovo razrešitev odločilna ugotovitev, ki jo je Matjaž Han (SD) povedal v razpravi, in sicer da je Klun član Državne volilne komisije (DVK) in tako funkcionar, kar v skladu z zakonom o RTVS prav tako pomeni, da ne more biti član programskega sveta.

Jože Tanko (SDS) je predlagal, da bi MVK glede v sklepu navedenih razlogov za Klunovo neizpolnjevanje pogojev za člana programskega sveta pridobila mnenje zakonodajnopravne službe. A večina članov predloga ni podprla.

Kot je zatrdil Vinko Gorenak (SDS), članstvo v DVK Klunu ne prinaša statusa funkcionarja, saj je DVK volilni organ in ne državni organ. Zakonodaja po njegovih besedah jasno pravi, da je delo članov DVK častno. Kot je prepričan Gorenak, Klun nima statusa funkcionarja, v primeru razrešitve pa bo zato uporabil pravne poti, ki jih za to ima, in tudi uspel.

Nasprotno so med drugim menili poslanci Jožef Kavtičnik (PS), Jani Möderndorfer (poslanska skupina nepovezanih poslancev), Matjaž Han (SD) in Rihard Braniselj (DL). Kot so pojasnjevali nekateri, so člani DVK funkcionarji – četudi nepoklicni -, saj so bili izvoljeni v DZ.

Vir: rtvslo.si in politikis.si

2 komentarja

Komentiraj