Ribnica

Miha Klun, bodoči nadzornik Telekoma Slovenije

Miha Klun

Miha Klun

Ljubljana – Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN) je v petek zahtevala dopolnitev dnevnega reda bližajoče se skupščine Telekoma Slovenije s točko o odpoklicu in imenovanju članov nadzornega sveta družbe. Na seznam bodočih nadzornikov je uvrstila med drugim tri člane SDS – Matjaža Janšo, Petra Kavčiča in Miho Kluna.

Matjaž Janša, sicer nekdanji prvi nadzornik Pošte Slovenije in v času prve Janševe vlade sprva devet mesecev član nadzornega sveta Telekoma Slovenije, nato pa direktor direktorata za elektronske komunikacije, je član ljubljanskega izvršilnega odbora SDS, zadnji dve leti pa je prebil v hčerinski družbi Pošte Slovenije – EPPS.

Miha Klun, po poklicu pravnik, je vodja svetniške skupine SDS v ribniškem občinskem svetu, je pa tudi že član nadzornega sveta RTV. Peter Kavčič pa je vodja sekcije za internacionalizacijo in razvoj novih trgov v Gospodarskem forumu SDS.

Poleg vidnih članov SDS sta za člana nadzornega sveta Telekoma predvidena še nekdanji direktor Tušmobila Matjaž Savodnik ter Matej Kovač, ki je v preteklosti zasedal položaj pomočnika direktorja Japtija, od februarja lani pa je eden od direktorjev podjetja IUS Software.

Poleg tega si je po pisanju Dnevnika uspela svojega predstavnika v nadzornem svetu izboriti stranka DeSUS. Gre za Janeza Benčino, nekdanjega generalnega direktorja IBM Slovenija, ki vodi odbor stranke za ekonomska vprašanja.

V sedanjem nadzornem svetu Telekoma kot predstavniki kapitala sedijo Tomaž Berginc, ki je predsednik, ter Tomaž Kalin, Franci Mugerle, Nataša Štelcer, Marko Hočevar in Jaroslav Berce. Predstavniki zaposlenih pa so Milan Richter, Branko Sparavec in Martin Gorišek.

Predlog je po trditvah virov Dnevnika pri članih druge največje koalicijske stranke povzročil veliko negodovanja, tudi nekaterih pomembnih članov. Še donedavno naj bi bilo namreč dogovorjeno, da bodo med novimi nadzorniki Telekoma sedeli tudi predstavniki Državljanske liste pod vodstvom Gregorja Viranta, njihov član Janko Jenko pa da bi utegnil zasesti izpraznjeno mesto predsednika uprave.

Ker so Virantovi zavzeli položaj, da SDS ne sme imeti večine članov v nadzornih svetih “državnih” družb, po Darsu pa je Telekom že drugi primer, ko se je zgodilo prav to, naj bi člani Državljanske liste o tej problematiki razpravljali v četrtek na svetu stranke.

Delničarji Telekoma Slovenija se bodo na skupščini zbrali 21. junija, na njej pa se bodo med drugim seznanili s poročilom posebne revizije vodenja nekaterih poslov v preteklosti. Delničarji Telekoma Slovenije so na marčni skupščini sedanji upravi družbe pod vodstvom Ivice Kranjčevića naložili, da se morebitne tožbe proti nekdanjemu vodstvu vloži šele na podlagi opravljene predhodne pravne ocene utemeljenosti takega koraka.

Kranjčević sicer s septembrom odhaja v pokoj, tako da je pred nadzorniki tudi naloga poiskati novega prvega moža največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

Vir: vecer.si

Komentiraj