Ribnica

Združitev občin v konzorcij za pridobitev sredstrev za širokopasovni dostop do interneta

Škrabčev trg v Ribnici

Na prvem razpisu za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij so občine s kočevsko ribniškega območja nastopale individualno. Ker sredstev povečini niso dobile, so se tokrat združile v konzorcij, ki bo skušal dobiti del razpisanih 37-ih milijonov evrov.
Na prvem razpisu Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo sta bili uspešni le občini Loški Potok in Velike Lašče, ostalim pa naj bi več možnosti prinesel nov, skupni nastop. Tako se vsaj nadeja ribniški župan Jože Levstek, čigar občino so z enotnega seznama najprej izključili, nato pa si po dodatnem sestankovanju le premislili.

Prav Levstek naj bi bil pobudnik ideje, ki bo udeleženkam pripomogla k maksimalnemu številu točk, potrebnih za sofinanciranje omrežij na območju t. i. belih lis.

Čeprav to območje šteje več tisoč gospodinjstev komercialnega interesa za gradnjo omrežja ni, zato je pomoč države nujna.

Cilj državnega sofinanciranja, ki obsega obdobje med leti 2007 in 2013, je povečanje pokritosti prebivalstva z možnostjo priključitve na širokopasovno omrežje s sedanjih 92 odstotkov na 100 odstotkov.

ZVOK
Jože Levstek o prvem razpisu

Jože Levstek o konzorciju

Vir: radiokrka.com

Komentiraj