Ribnica Sodražica

V Sodražici in Ribnici gradijo optično omrežje

Ribnica/Sodražica – V občinah Ribnica in Sodražica gradijo optično omrežje v okviru odpravljanja t. i. belih lis oziroma območij, kjer so slabe internetne povezave, hkrati pa ni zanimanja za komercialno gradnjo širokopasovne infrastrukture. Zaključek gradnje glavnih tras je predviden v drugi polovici prihodnjega leta.

Gradnjo sofinancira EU oziroma Evropski sklad za regionalni razvoj, ki je v ta namen pred časom objavil tudi javni razpis. Na njem je koncesijo za gradnjo omrežja v Ribnici in Sodražici dobilo podjetje Tritel.

Ko bo omrežje zgrajeno, se bodo lahko nanj priklopili končni uporabniki na območjih belih lis. Priključnina bo znašala okoli 200 evrov, pravijo v Tritelu. Priklopili se bodo lahko tudi ostali uporabniki, ki so v bližini glavnih tras, a jim bo operater zaračunal dejanske stroške priklopa in izgradnje omrežja.

V Sodražici je na območju belih lis okoli 90 gospodinjstev, predvsem v vaseh Kračali, Kržeti, Petrinci in Travna Gora. V Ribnici pa gre za okoli 170 gospodinjstev, predvsem v naseljih Sv. Gregor, Andol, Junčje, Hudi Konec, Praproče, Brinovščica in Vintarji.

Vir: STA; M. K.

Komentiraj