Slovenija

Razpis za širokopasovne povezave: Župani ne verjamejo Golobičevi obljubi

Kočevje – Župani občin Kočevje, Črnomelj, Dobrepolje, Kostel, Metlika, Osilnica, Ribnica in Sodražica, ki so jim zavrnili skupno prijavo na razpisu ministrstva za visoko šolstvo za gradnjo širokopasovnega omrežja, so se v četrtek, 10.3.2011 odločali ali za zahtevo za sodno varstvo ali pritožbo na evropsko komisijo. V prvem primeru bodo postopki trajali nekaj let, pritožba na komisjo pa lahko po njihovem mnenju zamaje celoten razpis za gradnjo širokopasovnih povezav.

V konzorciju niso za nov razpis, ampak za razjasnitev, kaj se je dogajalo pri izboru. Župani, ki so se povezali v konzorcij za prijavo na razpisu, so nezadovoljni s torkovo sejo državnozborskega odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj. Namesto da bi na seji obravnavali sum nepravilnosti pri razpisu za sofinanciranje gradnje širokopasovnih povezav, so jih odpravili z utemeljitvijo, da pritožbeni postopek še traja. Poleg tega ne verjamejo napovedim ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, da bo država za občine, ki so nezadovoljne z rezultati razpisa – teh je več kot 30 – zagotovila dodatnih 90 milijonov evrov za gradnjo širokopasovnih povezav.

»Novega razpisa ne potrebujemo, saj opozarjamo na nepravilnosti v tem postopku,« je povedal župan občine Kočevje Vladimir Prebilič, ki se je v imenu konzorcija podpisal pod sedemstransko pritožbo. Župani bodo odgovor nanjo dobili predvidoma prihodnji teden, že danes pa se bodo odločili, kako naprej. Prva možnost je zahteva za sodno varstvo, kjer postopki lahko trajajo tudi tri leta. Druga možnost pa je pritožba na evropsko komisijo, kjer pa se, pravi Prebilič, ne bo dalo več »slepomišiti«, kaj se je dogajalo pri razpisu: »Toda s to pritožbo lahko celoten razpis pade, kar pomeni, da Slovenija izgubi razpisanih 34 milijonov evrov

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj