Ribnica

Uradna razlaga Ministrstva za notranje zadeve in javno upravo glede izobešanja državnih zastav

Slovenska zastava
Slovenska zastava
Slovenska zastava

Slovenska zastava

Pred časom smo na portalu objavili protestno pismo mag. Andreje Škrabec in odgovor g. Mihe Klun nanj glede izobešanja državnih zastav v občini Ribnica na drogovih za zastave. Nato je sledilo še dodatno pojasnilo mag. Andreje Škrabec.

Celotna zadeva je, glede na komentarje, dvignila kar nekaj prahu.

Sedaj pa objavljamo še pojasnilo Ministrstva za notranje zadeve in javno upravo v zvezi z izobešanjem zastave (pdf dokument si lahko ogledate na tej oz. spodnji povezavi), ki nam ga je posredovala mag. Andreja Škrabec.

mag. Andreja Škrabec

mag. Andreja Škrabec

mag. Andreja Škrabec

Glede na dogodke, ki jih je sprožilo naše protestno pismo (poslano svetnikom in županu,) glede izobešanja državnih zastav, vam v prilogi pošiljam uradno razlago Ministrstva za notranje zadeve in javno upravo. Iz dopisa je jasno razvidno, da se lahko državne zastave izobešajo zgolj ob državnih praznikih Republike Slovenije. Jasno so tudi navedli, kateri prazniki so to.

Ker je bilo naše pismo s strani svetnika Mihe Kluna posredovano tudi  vašemu spletnemu portalu vas naprošamo, da ga kot dodatno razlago bralcem objavite v celoti.

Ob tem ni nezanemarljivo dejstvo, da so neresnične in nesramne trditve g. Mihe Kluna sprožile pravi verbalni stampedo, ki je pokazal predvsem to, da ljudje verjamejo nekomu zgolj zaradi svojega političnega prepričanja in ne na podlagi dejstev.

Ob vsem kar se je zgodilo pričakujem javno opravičilo g. Mihe Kluna.

Z lepimi pozdravi,
mag. Andreja Škrabec, svetnica

pdfUradna razlaga Ministrstva za notranje zadeve in javno upravo – IZOBEŠANJE ZASTAVE

[oglas tip=”468×60″ p=”C”]

12 komentarjev

 • Kot “pravnik” BI moral razumeti?
  Ampak to, kar navaja g.Klun nima nobene veze z pravno prakso, ampak je zgolj tuljenje v strankarski rog!

 • kje so sedaj tisti “junaki” ki so blatili ga. Škrabec? mogoče so dobili navodila da so tiho! oz. v luknji!

 • Pametne glave, kaj pa ob drugih priložnostih in izobešanje zastav ob VEliki noči ni v nasprotju z zakonom. Dajte uporabit zdravo kmečko pamet in ne filozofirajte,ker ste prav bogi.

 • Gospa štefka, jst bi zelo rad razumel vaš komentar, pa ga žal ne morm razvozlat, kaj bi sploh radi povedali?

 • Sem namenoma malo počakal, da vidim te komentatorske “mišice”. Pa ni ravno kaj posebnega. Najprej bi opozoril, da tu ne gre za “uradno razlago”, temveč za pojasnilo. Vsaj takšen je naslov dokumenta. Kot drugo, tu dejansko ne gre za tolmačenje zakona, temveč za prepis zakonskih določb, ki si jih vsak lahko prebere. In tretjič, bistvo moje intervencije je bilo, da zakon ne prepoveduje izobešanja zastav ob dela prostih dnevih (kar je tudi velika noč). Uporaba zastave je dovoljena praktično v vseh primerih, če ni v nasprotju z zakonom o grbu, zastavi in himni (4. točka 14. člena ZGSH). S tem se zastava ne omalovažuje, se ne krši javni red in mir in se ne krni ugled Republike Slovenije (7. člen ZGSH).

  Predvsem pa se zahvaljujem za izredno pozitiven odziv ljudi na moje
  posredovanje, kar me je prijetno presenetilo. Zato izkoriščam to priložnost
  za zahvalo vsem, ki “dobro v srcih mislite”. Zavedate se, da zastava
  izpričuje pripadnost narodu in državi, zato je prav, če se čimbolj pogosto
  in dostojanstveno izobeša ob najrazličnejših priložnostih. Zastava in njeno izobešanje, ne more biti predmet političnih provokacij.

 • G.Klun, vam pa res ni pomoči, pa se res delate neumnega al ste neumni? Isti ste kot vaš princ teme, prepričujete samega sebe in lažete samemu sebi, da do tega pridete mora biti res hudo. Zahvaljujete se vašim podpornikom, ki so zadevo komentirali pod nivojem in z veliko nestrpnostjo. Zgleda, da ste enaki, kljub vaši “razgledanosti”

  Oprostite jim, saj ne vedo kaj delajo!

 • Ribnčan očitno imaš obilo težav sam s seboj in s princem teme ,očitno te tlačijo nočne more.O nivoju tvojega komentiranja je škoda izgubljat besed. Še enkrat zagotovo ni kaznivo in prepovedano izobešanje zastav tudi v času izven zakonsko predpisanega časa,seveda če se spoštuje pravilo o izobešanju. Prosi Andrejo , da ti da drug plonk listek ,da boš še kakšno neumnost več napisal. Sicer pa PERSEN pomirja.

 • Nekateri prav brijete norce iz sebe. Prepirate se kot otroci, ki jim mama ni naročila naj pospravijo sobo, a glej ga zlomka, nekdo je pospravil sobo in vsi so se zvalili na tega reveža, da se pač sobe ne pospravlja, če ti mama tega ne reče.
  Kdor trdi, da slovenska zastava ne sme viseti katerikoli dan v letu, naj se gre malo sprehoditi izven meja ribniške občine, pa bo hitro razočaran, ko bo opazil viseti zastavo ne le na Veliko noč, pač pa tudi sredi januarja v Dražgošah ali pa katerikoli drug dan kjerkoli po Sloveniji.

 • Se pa ga. Andreji Škrabec zahvaljujemo ob vsem kar se je zgodilo, saj nas je lepo nasmejala s svojo hudomušnostjo, in se ji ni potrebno opravičevati, saj ne ve kaj dela.

Komentiraj