Ribnica

Na oglasni deski Občine Ribnica visijo predlogi nove ribniške zastave in grba

Na oglasni deski Občine visijo predlogi nove ribniške zastave in grba.
Novi predlog je povsem drugačen in bo dan tudi v javno razpravo.
Do takrat pa nekaj prvih vtisov in skic, da dobimo prvo predstavo.

Ribniški grb - nov predlog

Novi predlog ribniškega grba

Ribnica – Na oglasni deski Občine Ribnica visijo predlogi nove ribniške zastave in grba. Novi predlog je povsem drugačen in bo dan tudi v javno razpravo. Do takrat pa nekaj prvih vtisov in skic, da dobimo prvo predstavo.

Občina res pripravlja spremembe statuta, ki zdaj v šestem členu o grbu in zastavi pravi takole: Občina Ribnica ima svoj grb, zastavo in praznik.

Grb občine ima obliko ščita rdeče barve, čez katerega diagonalno od spodnje leve proti gornji desni poteka belo polje z modro ribo.
Zastava je modro -zelene barve z grbom na sredini. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barvi zastave se vrstita vodoravno od zgoraj navzdol tako, da je najprej modra, njej pa sledi zelena.

Marina Gradišnik, zgodovinarka Muzeja Ribnica o sedanjem grbu in zastavi

Žal ni do danes najden noben dokument, ki bi pričal o morebitnem srednjeveškem trškem pečatu ali trškem grbu. Prvič najdemo ribniški grb upodobljen med drugimi kranjskimi trškimi grbi (v rdečem polju bela poševna prečka z modro ribo) v Slavi vojvodine Kranjske (1687 – 1688), kot ga je upodobil Janez Vajkard Valvasor. Ali gre za izvirni grb ali pa ga je Valvasor posnel po grbu viteza Friderika iz koroške Ribnice, si zgodovinarji niso povsem enotni, vendar je v minulih 330 letih zagotovo to postal simbol, s katerim se Ribnica identificira, simbol, ki združuje. V zastavi modra in zelena barva v simbolnem smislu predstavljata prostor, bogat z vodami (številne rečice, jezero iz Bajke o nastanku Ribnice, močvirja – mlake) in obsežne gozdove, ki so prebivalcem nudili les, osnovni pogoj za razvoj suhe robe, in v katerih so prebivale različne živali (medvedje, volkovi, jeleni, divji prašiči idr.) in mitološka bitja (volkodlak, podgorna mož in žena, rojenice idr.).

O začetkih uporabe zastave je spregovoril Stane Kljun iz galerije Miklova hiša

Leta 1998 je občina Ribnica začela z urejanjem svojega grba in zastave, pri čemer je sodelovalo tudi priznano Heraldično, genealoško in veksikološko društvo Heraldica Slovenica. To je predlagalo predvsem popravek grba, v katerem je riba obrnjena v napačno smer in to pomeni po pravilih heraldične stroke predajo v boju.

Leta 1998 se je oblika grba nekoliko shematizirala, lipan v grbu je dobil manj prepoznavno in bolj shematično podobo, oblika ščita pa je postala enostavnejša.

Zastava in grb v tej obliki sta se začela uporabljati v začetku šestdesetih let, ko se je začel Ribniški festival. Uporabili so grb iz Valvazorjevega opisa, obliko in barve zastave pa je predlagal ribniški rojak in slikar France Mihelič prav z utemeljitvijo, da je Ribnica obdana z gozdom (zelena) in vodami (modra).

VIDEO

[ytv id=cfUyvquPTxs w=”520″ h=”315″]

Novi predlog je izdelal Jaka Fürst za Atelje A2,

Ribniška zastava - nov predlog

Osnovni videz nove ribniške zastave v dveh variantah

ki je izvajal tudi oblikovanje obvestilne signalizacije v občini. Župan Jože Levstik pravi, da so se za spremembo odločil zaradi smernic restituirane heraldike, ki za manjše občine ne predvidevajo grba. Kot primer je navedel mlajše občine v naši soseščini, ki naj bi imele samo zastavo in ne grba. Grb na zastavi naj bi bil po restituiranih pravilih pridržan samo za mestne občine. Tako naj bi bila v Ribnici možna uporaba grba na uradnih dokumentih in podobno, na zastavi pa naj grba ne bi bilo. Zastavo lahko po besedah Aleksandra Hribovška, ki je sodeloval z oblikovalcem kot heraldični strokovnjak, sestavljajo samo barve iz grba, torej bela, modra in rdeča. Barvi rumena in bela simbolizirata zlato in srebro, torej kovine, ostale barve v grbih in zastavah pa so v širši rabi še črna, rdeča, modra in zelena. Vendar pa naj na zastavi ne bi bilo samo barv, ampak tudi kovine, zato naj zdajšnja zastava ne bi ustrezala.

Še nekaj drugih mnenj

Oblikovno se mi predlog ne zdi najboljši, saj uvaja vrsto detajlov v grbu, ki zmanjšujejo enostavnost in kvaliteto dobrega, izčiščenega predloga. Poleg tega uvaja odtenke barv, ki jih v sedanjih verzijah ni. Obe poglavitni barvi novega predloga, tako modra kot rdeča sta neizraziti, neprepoznavni, ubiti. Zanimivo je tudi novo razmerje zastave, ki je sedaj daljša in ima razmerje 2,5 : 1 namesto prejšnje 2 : 1. Smiselno bi bilo obdržati zdajšnje razmerje, tako je zastava proporcionalno enako velika kot državna ali evropska.

 

Oblikovalske rešitve, ki zadevajo širšo javnost, je najbolje izvajati odprto, s široko javno razpravo in vsaj s povabilom več oblikovalcem, najbolje pa bi bilo izvesti javni natečaj, kot se je to izvedlo v primeru vrtca. Tako dobi naročnik, torej občina, več predlogov, več idej in ne nazadnje kvalitetnejše rešitve. O takšni spremembi je potreben večji izbor in predvsem boljša komunikacijo z javnostjo.

 

Spreminjati uveljavljeno in prepoznavno podobo, tako med Ribničani kot tujci, ima možnost občinski svet. Ta se mora zavedati, da je z močjo odločati povezana tudi odgovornost stati za svojimi odločitvami, saj ne spreminja zastave in grba samo za čas svojega mandata, ampak za nekaj desetletij ali celo stoletij. In po drugi strani lahko izbiramo svojo zastavo tako kot slogan in logotip za prepoznavnost Slovenije v svetu, ki se je v dvajsetih letih zamenjal štirikrat ali pa celo petkrat. Brez tradicije ni prepoznavnosti, na tej je treba graditi za desetletja dolgo.

Razumem pravila stroke, pa vendar: ali smo v Ribnici res na tekočem z modo nekaj sto let nazaj ali pa je v današnjem svetu, ki komunicira z očmi in prepoznavnostjo tako rekoč blagovne znamke, res pripravljeni na tako spremembo? Se bomo lahko poistovetili z zastavo, ki nekoliko vleče na švicarsko ali pa morda avstrijsko? Ali pa bomo ohranili tradicijo zeleno- modre zastave z ribo na rdečem ščitu? Moramo res zadoščati normam preteklega sveta ali živimo v 21. stoletju, v katerem je prepoznavnost in ohranjanje tradicije, pa naj mi heraldiki ne zamerijo, nekaj najpomembnejšega?

PRIMOŽ TANKO
Foto arhiv Občina Ribnica

ANKETA

[poll id=”8″]

Vir: Povzeto iz Rešeto, september 2011

10 komentarjev

 • Zastava in grb, s katero se Ribnica ne more identificirat. Barve povsem neprimerne. Modra in zelena sta bistveno primernejši (vode, zelenje-gozdovi).

 • Mislim, da je sedanja zastava mnogo lepša pa čeprav ni čisto po vseh heradičnih normativih in pravilih. Smo pa z njo prepoznavni, kar pa z novo ne bomo. Zelena in rdeča je dosti lepša kot pa rdeča.

 • Res je, da je sedanja zastava čisto v redu in širše prepoznavna,ne vem
  zakaj je potrebno vedno spreminjat tiste stvari,ki se obnesejo. Kjer koli se pojaviš z sedajno zastavo vedo od kje prihajaš, kaj pa z novo, ki res vleče na Švico ali Avstrijo. Skratka katastrofa , rajši se lotite kaj bolj pomembnega oz. potrebnega.

 • Dosedanja zastava in grb na njej sta zelo prepoznaven simbol Ribnice . Prebivalci Ribnice smo se vedno identificirali s tem simbolom , kako pa naj bi se s tem predlaganim “skrpucalom” v bodoče pa mi sploh ni jasno.
  Če že je potrebno kaj spremeniti , spremenimo le razmerje zastave, da bo v enakem dimenzijskem razmerju kot je državna ali evropska !

 • Totalna katastrofa od predloga–ohranit je treba sedanje barve!! Nikakor mi ni jasno tudi zakaj mora biti pri grbu Riba obrnjena v levo…če je že od zmeraj v desno!?!?
  Preveč je tudi podobna švicarski… vsekakor moj glas je, NE, pripravite nov predlog, ki bo temeljil na dosedanjih barvah!

 • Popolnoma nepotrebno zapravljanje časa in denarja! Z obstoječim grbom in zastavo smo popolnoma zadovoljni. raje naj ta denar porabijo tako, da vsaki hiši/gospodinjstvu podarijo po eno Ribniško zastavo, ki jo bomo z veseljem obesili ob praznikih.

 • zadnje case veliko beremo o spremembi ribniske zastave in grba kar je nedopustno ,nepotrebno in sama potrata casa in denarja (kot vidimo nimate kaj drugega za delati potem se pa spomnite nekaj kar res ni treba spreminjati raje storite kaj pametnejega in bolj potrebnetga.).zastavica res nebi mogla biti lepsa prav nobena od sedanje modro zelene zastavice in prepoznavnega ribniskega grba pa ni vazno kam je obrnjena riba tudi ce prikazuje poraz .barve so simbol nase prelepe dezele ribnice. mislim da se tu strinjamo cisto usi. obcani smo ze dvignili kar nekaj prahu in nebomo popustili pri kakrsnikoli zamenjavi in spremembi.sploh ko pa imate take ideje kot da smo svicarji. sem zelo jezen in nebom dopustil da se igrate z naso zastavo. prvo postimajte nujno potrebne stvari, v nepotrebne pa raje ne vtikajte nosu da se vam prevec ne umaze. lp jezen lepovcan

 • Zastva in grb občine sta že zdaj lepa in tudi lepša od kakšne občine tako, da jaz tega nebi spreminjal kakor tudi večina nebi. Tako kakor so rekli ostali naj ta denar porabijo za kaj drugega kot primer: (vsaka hiša dobi zastavo, obnovitev parka kulturnikov, …..).Novi grb je po moji presoji, kakor grb kakšnega kitajskega zmaja, ki je ves nakičen.

Komentiraj