Pisma bralcev Ribnica

Odgovor Mihe Klun na protestno pismo mag. Andreje Škrabec

Slovenska zastava
Slovenska zastava

Protestno pismo mag. Andreje Škrabec: Svetniška skupina Zares odločno protestira proti današnjemu postopanju občine Ribnica. Danes tekom dopoldneva so se v občini Ribnica na drogovih za zastave pojavile slovenske zastave.

V skladu z Zakonom o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 26I/1991, 112/2005-UPB1, 52/2010, 40/2012-ZUJF), ki določa dela proste dneve in praznike v Republiki Sloveniji, in v skladu z Zakonom o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94, 14/1999), ki določa kdaj je zastava RS izobešena (13. in 14. člen) vas obveščamo, da je bilo današnje dejanje v nasprotju z veljavno zakonodajo. V zakonih je določeno, da se zastava Republike Slovenije izobeša ob praznikih Republike Slovenije, in sicer:

 • 8. februar – Prešernov dan oz. slovenski kulturni praznik;
 • 27. april – dan upora proti okupatorju
 • 1. in 2. maj – praznik dela;
 • 25. junij – dan državnosti
 • 17. avgust – združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (ni dela prost dan)
 • 15. september – dan vrnitve Primorske k matični domovini (ni dela prost dan)
 • 23. november – dan Rudolfa Maistra (ni dela prost dan
 • 26. december – dan samostojnosti in enotnosti

Zastave RS se ne izobeša na naslednja praznika:

 •  1. in 2. januar – novo leto
 • 1. november – dan spomina na mrtve

Zastave RS se prav tako ne izobeša na dela proste dneve, kot so:

 • velikonočna nedelja in ponedeljek
 • binkoštna nedelja
 • 15. avgust – Marijino vnebovzetje
 • 31. oktober – dan reformacije;
 • 25. december – božič

Takšno postopanje občine Ribnica je protizakonito in se ob morebitni kršitvi sankcionira  z denarno kaznijo.

Po našem opozorilu direktorju Komunalnega podjetja Ribnica g. Bojanu Trdanu so bile zastave umaknjene in tako smo preprečili morebitno prijavo na inšpekcijsko službo.

Glede na to, da pogodbeni izvajalec izobešanja zastav očitno nima pravih navodil in v izogib podobnim primerom v prihodnosti apeliramo na župana občine Ribnica, g. Jožeta Levstka, da v čim krajšem času skladno z zakonodajo izvajalcu izda navodila ob katerih praznikih se izobesijo državne in občinske zastave. Upamo tudi, da zaradi današnjega nepravilnega izobešanja zastav za občinski proračun ne bodo nastali dodatni stroški.

Lep pozdrav,  mag. Andreja Škrabec

Odgovor Mihe Klun na protestno pismo

Hvala za prijetno velikonočno jutro. Namesto, da bi se v miru pripravil na blagoslov velikonočnih jedi, sem moral prebrati tvojo “ekspertizo”, potem pa še dvakrat ustavo in zakon, da sem si potrdil tisto, kar mi je bilo že od začetka jasno. Spet manipulacija pri uporabi prava. Morda tudi neznanje, kar se rado primeri in kar si želela priznati tudi na zadnji seji, vendar ob seriji tvojih pravnih ekspertiz (tudi tista o korupciji v lokalnem glasilu je povsem zgrešena), močno dvomim, da je govora zgolj o iskreni naivnosti.

Želim poudariti, da izobešanje zastav (izven primerov iz 13. člena ZGSH) ni nezakonito, če uporaba zastave ni v nasprotju z zakonom (4. tč. 1. ods. 14. člena ZGSH). Osnovni namen uporabe zastave je izražanje narodne in državne pripadnosti, kar mora biti storjeno z ustrezno digniteto (zastave morajo biti nepoškodovane in na ustreznih mestih), zato izobešenje zastav ob največjem krščanskem prazniku (ki mu država daje pomen z dela prostim dnevom) pač ne more kršiti ZGSH. Kaj takšnega ne izhaja niti iz kazenskih določb tega zakona.

Protestno pismo je zato primer tvoje primitivne in ideološko nestrpne provokacije, zato je prav, če se z njim seznani tudi širša javnost.

Miha Klun

[oglas tip=”468×60″ p=”C”]

17 komentarjev

 • A je kaj narobe,če je zastava obešena tudi na dan ko ni praznika? Je to protizakonito?

 • Andreja Škrabec je še enkrat več dokazala, da je velika sramota za Ribnico. Ima se za “kvazi pravnico” in za “kvazi domoljuboko”, v resnici je pa čisti odsev umazane in skorumpirane celotne “dinastije” Škrabec. Ji toplo priporočam, da se začne raje ukvarjati s preiskovanjem kriminalnega delovanja njene lastne družine Škrabec v podjetju Riko in nekontroliranim odtekanjem kapitala v Rusijo pred osamosvojitvijo in po njej. In naj raje konča s takšnimi in podobnimi primitivnimi izpadi – naj raje naredi kaj bolj koritnega za družbo. Prihaja čas, ko bo treba pomesti pločnike in ceste – gospa Škrabec, dobrodošla!

 • tale škrabčeva je ala bratušek, janković, lukšić in ostali prostozidarji, ki bi raje videli, da vihra na drogovih jugoslovanska zastava kot pa slovenska. njim je v interesu, da slovenska zastava vihra čimmanjkrat. veste kaj, mi slovensko zastavo obešamo s ponosom in prav je, da bi zastave vihrale vedno, ne le ob praznikih…tako, kot imajo to v Turčiji.

 • Zastave bi morale plapolati vsak dan in to SLOVENSKE. Pred našo firmo(Yaskawa) vsak dan plapola Slovenska( kot pripadnost državi) in Japonska( kot pripadnost matični firmi). Ne vem, kaj je tu spornega. Po škrabčevi metodologiji bi morala plapolati najmanj Jugoslovanska z nerazvitimi “Hej Slovani” načelu. Zares smo v velikem zosu s zares dobrimi politiki stranke zares, sploh z njenim predsednikom Golobom( golobićem) in ostalimi tajkuni

 • škrabćeva je še enkrat već dokazala, kako je podla in umazana oseba. da o njeni zelo nizki stopnji inteligence (če je sploh kaj ima) niti ne izgubljam besed. če jo moti to, da v sloveniji vihrajo slovenske zastave, potem se lahko mirne volje izseli. tu v ribnici verjamem, da jo med normalnimi ljudmi, ne bo prav nihče pogrešal.

 • “Po našem opozorilu direktorju Komunalnega podjetja Ribnica g. Bojanu Trdanu so bile zastave umaknjene in tako smo preprečili morebitno prijavo na inšpekcijsko službo.”

  A zdaj bomo davkoplačevalci inšpekcijske službe plačevali zato, da bodo le te kaznovale tiste, ki izobešajo slovenske zastave? Ta, ki tako razmišlja, ima namesto možganov oreščke v glavi – KRETENIZEM brez primere!

 • Zopet ena bistroumna pogruntavščina Andreje, pater Škrabec se v grobu obrača. Andreja go home,Ribnica očitno ni po tvoji meri.

 • Zakaj pa potem niso zastave ostale izobešene in bile obešene še v drugih krajih, če je vse “pravno”?

 • Ugotovitve KPK so za Občino, župana in SDS velika graja in ne pohvala, je menda vsakemu poštenemu povsem jasno.

 • Državljan, meščan, vaščan,.. davkoplačevalci se lahko zamislijo nad ‘izpadi’ in pomembnostjo posameznikov z diplomami različnih nazivov. Kot pa ugotavljamo in je tudi s strani priznanih strokovnjakov zapisano, da so v zadnjih desetletjih ZNAČKE: ZASTAVA pogosto pridobljeni nazivi “blef” in ne kažejo kaj dosti inteligence in uporabnosti ali koristnosti tako posameznikov kakor njihovih izdelkov. Mnogo slovenskih državljanov (m.in ž.) imajo doktorske, magistrske in druge razne diplome, pa jih ne uporabljajo pri izpostavljanju javnosti. Ali so zato manj vredni, pomembni, nesprejemljivi,..; ne samo na naših univerzah, pač pa tudi na tujih?! Le domišljavci (čeprav je morda vloženega nekaj dela, vprašljiva je uporabna znanost diplome
  zapisane pred imeni.
  In še o zastavah. V Ameriki je navadno običaj, če pride k njim na obisk znanec, prijatelj, človek z diplomo ali preprost človek brez šol, da mu v čast prihoda obesijo na svojih hišah, vrtovih, ob poti izobesijo ameriško zastavo. Mar so ti ‘grdi kapitalisti’ nevzgojeni in delajo samo promocijo za lastno državo, področje, okraj,..
  Mag. A. Škrabec bi se morala zavedati, da se je preselila iz obrobja mesta Ljubljane “po celem svetu znano ribniško dolino”, povrhu pa še kar zelo krščansko za te čase. Ali pomembna gospa meni, da bo spremenila navade trga in mesta, podeželja Ribnice. Kako pa si dovoli trditi, da drugje za cerkvene praznike ne izobešajo zastav – je že bila ob takih prilikah v Prekmurju ali na Primorskem? Ali se odločujoča gospa ravna po vseh zapisanih zakonih in predpisih, ki so v veljavi RS in Evrope? Lahko pa si dovolim trditi, da v mnogih javnih nastopih in primerih magistrsko izobražena gospa dela neprimerno škodo družini Škrabec: njenih predhodnikov in tudi sedanjemu (njenemu) rodu.
  Sodelovanje z njenimi fižolovimi tortami na vaškem prazniku še ni taka turistična pomembnost ali pač – morda bodo visele tudi zastave takrat v Ribnici, pa čeprav ne bo državni ali cerkveni praznik.

 • Ko berem vse te komentarje sem zelo zgrožen, kako so lahko ljudje tako nestrpni in imajo sovražen govor oziroma žaljiv. Še bolj žalostno pa je to, da so verjetno to tisti komentatorji, ki sedijo v božjem hramu v prvih vrstah:-((. Sam nisem pripadnik ne leve ne desne strani, sprejemam različne miselnosti, zavedati pa se moramo, da vseeno se ne da delati z glavo skozi zid. Če obstajajo pravila o izobešanju zastav se jih je potrebno pač držati. In, če veljajo za celo Slovenijo, morajo tudi za Ribnico!!! Potem pa naj visijo celo leto? Problem vladajoče stranke SDS v Ribnici je ta, si prireja in po svoje prikraja oz. razlaga zakone, pravila… še bolj žalostno je to, da si to dovoli “pravnik”, ki upam, da se zaveda, da to ni v pravnem duhu, ampak je samo v duhu njegove stranke.
  Upam, da nisem koga užalil, ker sem povedal resnico!
  Pa lepe praznike še naprej.

 • Pa ne morem verjeti. Zaradi kršenja zakona ( kar izobešanje zastave na nedržavni praznik je) taka polemika.
  Da ne govorim o kulturi izražanja. Vsi tisti, ki mečete vse v en koš ( staro Jugoslavijo) pa sploh. Članek Škrabčeve je napisan v kulturnem jeziku, kar za komentarje ne morem reči. Niti ne odgovor g. Kluna. Pa da mi slučajno kdo ne vrže gor, da sem “levi”. Zaenkrat sem samo Levkatov in tako bo ostalo.
  Ej ej, kdaj bomo presegli delitve. Pa kdaj bomo dosegli kulturno raven dialoga. Potem se pa čudimo, da se nas privošči vsak, ki ima pet minut časa in nas meče v isti koš z primitivizmi, ki niso dostojni da se jih sploh zapiše. Sploh to velja za ljudi, ki opravljajo javno funkcijo.
  ZRESNITE SE ŽE ENKRAT KONČNO.

 • Rahlo sem že sit vseh teh prepucavanj in merjenj moči…dajte raje stopit skupaj in naredit nekaj, da se bo premaknilo na bolje…tako pa samo mečete kolena pod noge enkrat eni, drugič drugi…rezultata pa nobenega…u bistvu samo preusmerjate pozornost stran od realnih problemov…je hudič če te obkrožajo sami egocentriki

Komentiraj