Pisma bralcev Ribnica

Dodatno pojasnilo mag. Andreje Škrabec k pisnju g. Miha Kluna na protestno pismo

Slovenska zastava

Objavljamo dodatno pojasnilo mag Andreje Škrabec k pisnju g. Miha Kluna na protesno pismo. Protestno pismo je bilo objavljeno v enem izmed prejšnjih prispevkov in ga lahko preberete tukaj.

Dodatno pojasnilo mag. Andreje Škrabec k protestnemu pismu

V 7. členu slovenske Ustave je zapisano, da je država ločena od verskih skupnosti. To pomeni, da je  državno pravo ločeno od pravnih norm različnih verskih skupnosti, ki delujejo v Sloveniji. Kot ste sami ugotovili g. Klun,  je osnovni namen uporabe zastave  izražanje narodne in državne pripadnosti in ne verske pripadnosti. Zato je tudi sporno, če se državni simbol uporablja pri praznovanju kakršnih koli verskih praznikov. Vaša razlaga bi pomenila, da bi tako lahko zastave izobešali tudi ob vseh praznikih drugih verskih skupnosti kot so pravoslavna, protestantska, anglikanska ali muslimanska skupnost. V prid mojemu pisanju govorijo tudi mnoga  izdana navodila za izobešanje zastav, ki so jih objavili v večini slovenskih občin in so dosegljiva na spletu.

Če bi bila vaša teza pravilna, potem ne bi bilo smiselno, da je v zakonu zapisano, da se državna zastava izobesi ob državnih praznikih. Upam, da mi na tem mestu ni treba pojasnjevati, da je velika noč cerkveni praznik. V prid temu kažejo tudi dejstva, da zastave ne visijo nikjer drugje po Sloveniji, si jih je pa zaželela občina Ribnica. Občina kot osnovna samoupravna družbenopolitična skupnost mora spoštovati tako Ustavo kot zakone, zato je izobešanje državnih zastav tako ob cerkvenih praznikih kot ob drugih nedržavnih praznikih kot so praznovanje novega leta in dan mrtvih neprimerna in ni v skladu z zakonom. Vaša teza, da se ob vsakem prazniku lahko izobesi zastava bi potem lahko pomenila tudi to, da bi župan lahko zapovedal izobešanje zastave tudi za njegov rojstni dan, saj je tudi to praznik, čeprav njegov oseben. Zato vaša razlaga bolj potrjuje tezo, da ko ste na oblasti, zakoni za vas ne veljajo. To ste že večkrat dokazali, tudi ob izvajanju državne himne.

Na tem mestu ne bom razpredala o drugih možnostih izobešanja državna zastave, ker sem se opredelila samo na praznike. Če pa bi bralci radi vedeli o tem kaj več, si lahko sami preberejo Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi ali pa si poiščejo navodila za izobešanje zastav v drugih slovenskih občinah. Zavračam tudi tezo, da smo svetniki z našim protestnim pismom užalili vernike, saj nismo posegali v njihovo pravico verovanja ali praznovanja, ampak smo oporekali temu, da se za cerkvene praznike izobešajo državni simboli.

Vaš način moje osebne diskreditacije pa ne bom komentirala, saj vaši zapisi sami zase povedo največ o stopnji vašega kulturnega izražanja. Tudi glede mojega zapisa o korupciji z vami ne bom razpredala, moji zapisi temeljijo na dokumentih, s katerimi razpolagam, vaši pa na vaši osebni želji, da to ne bi bilo res. Naj zapišem tudi to g. Klun, da se po mojem vedenje, ki sicer versko res ni dobro podkovano, šteje za velikonočno jutro nedeljsko jutro in ne sobotno.

mag. Andreja Škrabec

[oglas tip=”468×60″ p=”C”]

15 komentarjev

 • Če AŠ želi, da bom nadaljeval diskusijo, jo ne bom. Ni se mi potrebno spuščati na ta nivo. Povedal sem vse in za tem trdno stojim. Županu in direktorju Komunale pa sporočam, da izobešanje zastave kot znak spoštovanja do države in naroda, katerega je, tako kot veliko večino drugih narodov Evrope, v pomembni meri izoblikovalo tudi krščanstvo, ni nezakonito. Če je kdo tako nor in bo zaradi izobešenih zastav klical inšpekcijo, bo to spoznal najkasneje takrat.

 • Me res zanima, kaj je ta gospa v mestnem svetu naredila dobrega za Ribnico. Če misli, da če se piše Škrabec, da je to dovolj, se prekleto moti. Namesto, da piše zdrahe v Rešetu, naj raje pove, kaj je dobrega storila za nas, Ribničane!

 • Uroš popolnoma se strinjam s tvojim zapisom. S tem svojim odgovorom je Andreja samo še enkrat več pokazala vso svojo inteligentnost. Zanimivo bi bilo preveriti njen magisterij, mogoče pa ne gre za plagiat ampak za “nakup”.

 • zgleda da se je cel ribniški SDS naprtil proti ga. Škrabec. Vrjamem, da je hudo, če nekdo razkrinka “kapetana” pri “sumu” nečednih poslih

 • Ko berem vse te komentarje sem zelo zgrožen, kako so lahko ljudje tako nestrpni in imajo sovražen govor oziroma žaljiv. Še bolj žalostno pa je to, da so verjetno to tisti komentatorji, ki sedijo v božjem hramu v prvih vrstah:-((. Sam nisem pripadnik ne leve ne desne strani, sprejemam različne miselnosti, zavedati pa se moramo, da vseeno se ne da delati z glavo skozi zid. Če obstajajo pravila o izobešanju zastav se jih je potrebno pač držati. In, če veljajo za celo Slovenijo, morajo tudi za Ribnico!!! Potem pa naj visijo celo leto? Problem vladajoče stranke SDS v Ribnici je ta, si prireja in po svoje prikraja oz. razlaga zakone, pravila… še bolj žalostno je to, da si to dovoli “pravnik”, ki upam, da se zaveda, da to ni v pravnem duhu, ampak je samo v duhu njegove stranke.
  Upam, da nisem koga užalil, ker sem povedal resnico!

 • Jaz sem že zaveden, sej sploh ne bom diskutiral kako in kaj, ker s teboj Uroš bi moral na drugem nivoju. Upam, da misliš s svojo glavo.

 • Nikjer ne piše, da izobešanje zastave na Veliko noč ni dovoljeno, ozirona je prepovedano. V zakonu lepo piše, da izobešanje takrat ni potrebno. To pa NI PREPOVEDANO. Čeprav si ”gospa” Škrabec skozi svoj ”rdeči” pogled na zakon le-tega narobe interpretira in ga nato še posreduje v javnost, mislim da ona sama ne sme biti merilo za takšne zadeve.
  Pa ko smo ravno pri tem: da, Velika noč je res Krščanski praznik. Pravtako tudi velikonočni ponedeljek. Pa verjamem, da ”gospa”, kljub temu, da je tako odločno proti praznovanju teh praznikov in se ne identificira z njimi, na ta dan ni šla v službo…

 • Definicija zakona je lepo napisana, vsak pa si jo lahko razlaga po svoje. Drugo pa je, če v nobeni občini po Sloveniji ne visijo zastave, ne vem zakaj bi morale v Ribnici, če ne drugega je to dodaten strošek, ki ga zaračuna komunala. Na praznik kot je velika noč mislim, da ne kažemo posebne pripadnosti narodu, ampak je to izključno cerkveni praznik kristjanov. S tem se kaže edino pripadnost tej veri, kar pa ni nič narobe, mogoče bo pa kdo hotel pokazati pripadnost šr evangeličanski, pravoslavni, muslimanski, potem moramo tudi njim omogočiti na njohove praznike izobešanje zastav???

 • Je pa res pametnjakinja tale Andreja.Že njeno pisanje v Rešetu pokaže vso njeno bistroumnost. Škoda, res škoda, da nosi ime Škrabec in pri tem mislim na patra Stanislava Škrabca. Lahko se obrača v grobu.
  S takimi nergači se Sloveniji res slabo piše

 • Očitno ga. Andreja res nima kaj drugega počet kot le dvigovat prah okrog pomembnih kot tudi nepomembnih stvari, skrajni čas bi bil, da bi naredila nekaj konkretnega za Ribnico. Kritizirati in nergati je najlažje, ker ima ogromno idej in pripombji je potrebno zaupati kakšno pomembno nalogo ali projekt, pa bomo videli kako se bo izkazala!
  Če ji pa uspe “morda nekoč” veliki met in postane mati županja v Ribnici – potem se nam obetata razcvet in cedila se bosta med in mleko in bomo najboljša najpopolnejša občina nasploh – morda celo na vsej obli !
  ( diktatorji so v svoji samovšečnosti vedno popolni ! )

 • Miha v vsem te podpiram. A Š pa si niti ne zasluži take pozornosti. Morda bi bilo bolje da gre solit pamet nazaj v Ljubljano in Jankoviču pomagat sanirat megalomanske dolgove.

 • Kot zavednega kristjana mi je žal, da obstaja pri g. Klunu tako podlo in prav nič krščansko razmišljanje. Sramota!

Komentiraj