Ribnica

Odgovornemu za poškodbe šestih mladih na kolesarski rampi v Dolenjih Lazih pogojna zaporna kazen

Odlomila se je prečna greda, tisti, ki so bili na njej, so padli sedem metrov globoko. Zaletišče je bilo sicer takrat zapuščeno, na zasebnem zemljišču, na nevarnost pa so opozarjali z napisi, je tedaj pojasnil ribniški župan Samo Pogorelec.. Foto: Erika Pečnik Ladika

Okrožno sodišče v Ljubljani je Primoža Tanka, ki je bil avgusta leta 2020 v času nesreče odgovoren za zaletno kolesarsko rampo, na kateri se je zaradi dotrajanosti huje poškodovalo šest mladih, obsodilo na leto in devet mesecev pogojne zaporne kazni.

Primož Tanko je bil v času nesreče v Dolenjih Lazih v občini Ribnica predsednik Kolesarskega kluba Ribn’čan, ki je upravljal 7,5 metra visoko zaletno rampo, s katere je 6. avgusta 2020 v globino padlo šest mladoletnikov, starih od 13 do 17 let.

Zaradi dotrajanosti objekta, ki je bil zgrajen za namen treningov gravitacijskega kolesarstva, se je takrat odlomila prečna greda, ki je podpirala podest rampe, navajajo Slovenske novice. Tožilstvo je Tanku očitalo, da je bila lesena konstrukcija že tako dotrajana, da ni več izpolnjevala osnovnih zahtev, kot so mehanska odpornost, stabilnost in varnost uporabe.

Tanko je priznal, da kot predsednik društva ni preprečil javne uporabe kolesarske zaletne rampe in poskrbel za njeno redno vzdrževanje, pojasnil pa je, da so mesec po dogodku rampo obnovili.

Komentiraj