Šport Zanimivosti

Tudi v ribniški dolini počastili zmago Primoža Rogliča na Giro d’Italia 2023

Slatnik – Pod Slatnikom ob glavni cesti so na domiseln način počastili zmago Primoža Rogliča na Giro d’Italia 2023.

Dirka po Italiji se je končala in Primož Roglič je tudi uradno postal kralj Gira! Zadnji dan je bil namenjen paradi lastniku rožnate majice in preostalim šampionom. Dirko pa ni dobil na zadnij etapi amapk dan prej na gorskem kronometru na Svete Višarje.

Že v soboto (27.5.2023) zjutraj so se proti Svetim Višarjam zgrinjale množice navijačev, ki so na svoje začudenje okrog 9. ure videli Rogliča, ki si je (na kolesu, seveda) ogledal predvsem zaključek kronometra, 10 ur pozneje pa Rogliča, ki je (na zmagovalnem odru, seveda) oblekel rožnato majico. Trenutki, ko se je razpletala etapa, so bili en sam vrtiljak čustev: veliko upanje na začetku Primoževega nastopa, obup ob njegovi smoli, pa na koncu nepopisno veselje in olajšanje, ko je bil slovenski junak v zadnjih dveh kilometrih občutno močnejši od Gerainta Thomasa.

Ura resnice … in trenutki groze
Roglič je svoj načrt do potankosti izpeljal do konca in s prestižno etapno zmago na kronometru za 40 sekund ugnal Gerainta Thomasa ter mu v ključnem trenutku speljal rožnato majico. A brez drame ni šlo. Ura resnice bi se kaj kmalu sprevrgla v uro groze, vsa Slovenija je okamnela za tistih 10 ali 20 sekund in bila še nekaj časa precej bleda (zdelo se je, da je vse izgubljeno), toda Roglič je hladnokrvno preživel okvaro (sneto verigo) in v zadnjih dobrih dveh kilometrih s surovo močjo premagoval peklensko strmino do Svetih Višarij, kjer mu je ob podpori izjemnih navijačev dokončno uspelo Giro čudežno obrniti sebi v prid.

Komentiraj