Ribnica

Občine podpisale pogodbo o ustanovitvi skupnega medobčinskega organa uprave

Župani 5. občin
Župani 5. občin

Ribnica -Župani petih občin, in sicer Jože Levstek (Ribnica), Blaž Milavec (Sodražica), Janez Novak (Loški Potok), Anton Zakrajšek (Velike Lašče) in Janez Pavlin (Dobrepolje) so podpisali pogodbo o ustanovitvi skupnega medobčinskega organa uprave, to sta inšpektorat in redarstvo.

S tem so podrobno določili svoje pravice, obveznosti in odgovornosti. Občina Ribnica je že leta 2001 ustanovila občinsko inšpekcijo in redarstvo. Medtem, ko inšpekcija deluje neprekinjeno že enajst let in ima najdaljšo tradicijo delovanja med vsemi občinami od Ljubljane do Kolpe, redarstvo ni nikoli zaživelo.

Do leta 2004 je občinske inšpekcija delovala tudi na območju občine Sodražica, leta 2004 pa je občina Ribnica za skupno poln delovni čas zaposlila občinskega inšpektorja v dogovoru z občino Dobrepolje. Dve leti pozneje so občine Loški Potok, Sodražica in Velike Lašče ustanovile skupno občinsko upravo za področje inšpekcijskega nadzora, ki pa v praksi ni nikoli začela delovati.

Ker tako občinsko redarstvo v petih občinah ni delovalo, občinska inšpekcija pa v le dveh, so župani vseh petih občin leta 2009 podpisali namero o ustanovitvi skupne občinske uprave inšpekcijskega nadzora in redarstva. Temelj skupnega organa pa je dokončno utrjen s sklepom občinskih svetov teh občin letos.

Vir: radiokrka.com

2 komentarja

Komentiraj