Ribnica

Občinsko redarstvo bo poostreno nadziralo ravnanje lastnikov in skrbnikov psov

Vsakodnevni prizor na zelenicah v centru Ribnice
Vsakodnevni prizor na zelenicah v centru Ribnice

Ribnica – Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Dobrepolje, Loški Potok, Ribnica, Sodražica in Velike Lašče je v zadnjem času prejel precej prijav zaradi psov, ki se prosto gibljejo po cestah, središčih naselij ter na drugih javnih površinah.

Skladno z Zakonom o zaščiti živali mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Z globo 200 evrov se kaznuje posameznik, ki kot skrbnik ne zagotovi fizičnega varstva psa, je navedeno v zakonu.

Ko gremo s psom na sprehod, mora biti pes na vsaki javni površini (javni kraj je vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur) na povodcu. Prosto gibanje psa na javnih površinah za ostale uporabnike teh površin lahko predstavlja določeno nevarnost, zato zakon o zaščiti živali lastnikom psov nalaga obveznost, da morajo imeti pse na povodcih. Še zlasti na cestah, kjer psi, ki se prosto gibljejo, predstavljajo nevarnost za udeležence v cestnem prometu. Posameznik, ki ravna v nasprotju z navedeno določbo, se za prekršek kaznuje z globo 1.000 evrov, dodajajo na inšpektoratu.

»Poleg navedenega je treba na tem mestu opozoriti tudi na pasje iztrebke, ki predstavljajo veliko nadlogo tako z vidika higiene in zdravja kot tudi estetike. Žival ni naprava, ki jo lahko vključimo, ko jo potrebujemo, ali izključimo, kadar je ne potrebujemo. Ima svoje potrebe in zato pobiranje pasjih iztrebkov na javnih površinah za svojimi psi ni nadležno opravilo, temveč je to naloga vsakega odgovornega lastnika psa. Občinsko redarstvo bo zaradi povečanega števila prejetih obvestil poostreno nadziralo dolžno ravnanje lastnikov oziroma skrbnikov psov,« je povedala vodja inšpektorata in redarstva mag. Marija Ajdič Francelj.
Vir: radio1.si

Komentiraj