Ribnica

Ob svetovnem dnevu miru je ribniški župan Jože Levstek posadili drevo

Zasaditev češnje pred Domom starejših občanov Ribnica

Zasaditev češnje

Ribnica – Dvajset let je že, odkar je Generalna skupščina združenih narodov 21. september razglasila za dan miru in tako so ob 12. uri v mnogih državah ljudi pozivali k obeleževanju tega pomembnega dne.

Danes naj bi ljudje rešili vse spore med seboj, poudarja se strpnost, s tem, ko se sadi drevesa miru, pa se izpostavlja tudi naš zaščitniški odnos do narave. Ribnica je danes posadila češnjo – da bi se mir množil in obrodil sadove, zasadili so jo ribniški župan Jože Levstek, predstavniki ribniške osnovne šole in direktor Doma starejših občanov Ribnica, ki so se zbrali na pobudo Društva Joga Ribnica.

Kar tristo otrok nižjih razredov je medtem poslikavalo prizorišče pred Domom, da bodo nanj lahko zvečer ob 20. uri ljudje prihajali prižigat svečke in zapisovali lepe misli o miru, ki bodo nato z lampijoni odšli v nebo. Ribniška šola je tako del množične druščine štiri tisoč šol, kolikor se jih je lani udeležilo obeleževanja dneva miru po vsem svetu. Dom starejših občanov je bil za začetek nekako najprimernejša lokacija za posaditev drevesa miru, saj se že vsa tri leta, odkar obstaja, preko raznih dejavnosti povezuje z domačim okoljem in različnimi generacijami. Obeleževanje dneva miru naj bi tudi v Ribnici postalo tradicionalno, zato bo v prihodnjih letih po tem kraju začelo rasti še veliko dreves – po vsem svetu naj bi jih do leta 2017 posadili 100 milijonov.

ZVOK: Ribniški župan Jože Levstek o pomenu akcije

Vir: radio1.si

Komentiraj