Pisma bralcev

Ogrevanje Ribnice na lesno biomaso: Bo kdo prevzel odgovornost?

Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, Ribnica
Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, Ribnica
Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, Ribnica

Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, Ribnica

V teh vrsticah vam želim podati svoje razmišljanje o ogrevanju Ribnice na lesno biomaso. Verjetno vam je znan podatek, da je koncesijo za daljinsko ogrevanje Ribnice dobilo podjetje Petrol, kjer je med drugimi zaposlen tudi ribniški podžupan g. Vinko Levstek.

V Občinskemu odboru SLS Ribnica smo v fazi dodeljevanja omenjene koncesije Petrolu opozarjali občino na morebitne nepravilnosti pri postopku dodeljevanja koncesije. Župana smo večkrat pozvali, da omenjeni razpis za dodelitev koncesije ponovi, saj se je na njega prijavilo eno samo podjetje, ki je bilo kasneje tudi izbrano.

Zdi se nam nenavadno, da se je za omenjeni posel potegovalo le podjetje Petrol, kar po našem mnenju že »diši« po nepravilnostih, predvsem pa po negospodarnem odločanju našega župana – kar težko, če že ne nemogoče, je pri samo enemu ponudniku primerjati cene ogrevanja. Vprašljiva pa je bila tudi kakovost izvedbe projekta – in tudi na to smo opozarjali javnost. Takrat naj bi projekt s strani Občine Ribnica, vsaj tako se je prikazovalo navzven, vodil g. Vinko Levstek. Ob tem pa lahko upravičeno sklepam, da projekt ni bil izpeljan optimalno, ker odločitev župana danes »pušča« finančne posledice.

Kot sem seznanjen, koncesionar ta trenutek ne ogreva več ribniškega bazena, saj ni mogel zadostiti določenim zahtevam. Tako se ribniški bazen ponovno ogreva na kurilno olje, ki pa je v teh časih vse prej kot ekonomično. Koncesionar tudi ni zagotovil ustrezne temperature vode v Zdravstvenemu domu Ribnica. Tako so se bili slednji primorani odločiti za investicijo v električne naprave za dogrevanje vode, kar tudi ni poceni. Ob vsem tem se sprašujem, ali je bil projekt, ki ga je vsaj formalno zastopal s strani občine g. Vinko Levstek, res brezhiben?

Kdo (če sploh kdo!) bo nosil posledice omenjenih nepravilnosti?
V Ribnici smo tako priča podobnemu primeru neetičnega ravnanja političnih funkcionarjev kot v Državnemu zboru, ko poslanci kljub ponarejenim diplomam še vedno zastopajo voljo ljudi in ne odstopijo. Včasih je moško priznati, da nekaj nisi naredil prav. Želim, da odgovoren za omenjene napake v ribniškemu političnemu prostoru, prevzame odgovornost za nastalo situacijo in odstopi.

V Kotu je bilo nedavno ustanovljeno Društvo civilna iniciativa za zaprtje peskokopov Kot, Jurjevica in Breže, ki se zavzema za reševanje problematike povezane z delovanjem obeh peskokopov. Društvu ob tem želim obilo uspehov pri reševanju omenjenih težav, županu in »peskokoparjem« pa predlagam sodelovanje, saj se lahko situacija reši na način, da bodo na koncu zadovoljne obe strani, saj obstoječe stanje po mojem mnenju ni vzdržno.

PREDSEDNIK OO SLS RIBNICA
LUKA ILC

2 komentarja

 • “Kot sem seznanjen, koncesionar ta trenutek ne ogreva več ribniškega bazena, saj ni mogel zadostiti določenim zahtevam. Tako se ribniški bazen ponovno ogreva na kurilno olje, ki pa je v teh časih vse prej kot ekonomično. Koncesionar tudi ni zagotovil ustrezne temperature vode v Zdravstvenemu domu Ribnica. Tako so se bili slednji primorani odločiti za investicijo v električne naprave za dogrevanje vode, kar tudi ni poceni. Ob vsem tem se sprašujem, ali je bil projekt, ki ga je vsaj formalno zastopal s strani občine g. Vinko Levstek, res brezhiben?”

  Povsem umestno vprašanje, vsaj zame!
  Bomo brali tudi odgovor?

 • “Župana smo večkrat pozvali, da omenjeni razpis za dodelitev koncesije ponovi, saj se je na njega prijavilo eno samo podjetje, ki je bilo kasneje tudi izbrano.”

  Povsem korektno!
  Ali je samo SLS izrazila sum nepravilnosti in negospodarnosti izbire?

  Ali je o tem sumu že razpravljal Nadzorni odbor občine Ribnica, kot najvišji nadzorni organ porabe finančnih sredstev občine v službi javnosti, občanov davkoplačevalcev?

Komentiraj