Ribnica

Ribnica se ogreva na sodoben način

Ribnica se ogreva na sodoben način. Jože Levstek in mag. Janez Grošelj

Jože Levstek in mag. Janez Grošelj

Ribnica – Projekt, ki je nastajal štiri leta, a je bil v zaključku zgrajen v rekordno kratkem času, dobiva prve vidne oz. tople obrise. Na sredini (20.10.2010) novinarski konferenci je mag. Janez Grošelj, direktor področja plin in toplota pri podjetju Petrol pojasnil, da gre za enega najsodobnejših sistemov doma in v tujini.

V Ribnici je bil prejšnji sistem ogrevanja precej zastarel, prihajalo je do precejšnjih izgub toplote, tako da je bila posodobitev nujno potrebna. Podjetje Petrol, ki je na podlagi razpisa januarja letos z občino Ribnica podpisalo pogodbo v vrednoti projekta 2,4 milijona evrov, je sistem zgradilo zelo hitro. Material za kurjavo trenutno dobavlja podjetje Biomasa iz Savinjske doline, tečejo pa tudi že pogovori z bližnjimi podjetji, saj Ribnica leži v osrčju gozdov. Kotlovnica, ki so jo zgradili v prostorih podjetja Inles, po štirih kilometrih dolgem in razvejanem sistemu skozi Ribnico že ogreva 85 % vseh načrtovanih končnih odjemalcev.

Projekt je bil z nekaj začetnimi težavami pozitivno sprejet, sofinanciran je bil s strani države. Ministrstvo za gospodarstvo je projekt financiralo v višini tridesetih odstotkov. S tem se bo življenje v Ribnici zagotovo dvignilo na višjo raven. Cena ogrevanja, ki je burila duhove v tem letu, bo po zagotovilih Petrola za najmanj 20 odstotkov nižja od obstoječe, za primerjavo: za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje bo treba odšteti med 400 in 450 evrov na kurilno sezono.

Sicer pa je daljinsko ogrevanje v Ribnici trenutno v fazi preizkušanja in testiranja, zato odjemalci za mesec oktober ne bodo dobili računa.

Župan občine Ribnica pa na področju pridobivanja in rabe energije že snuje nove načrte, več v izjavi.

ZVOK

Mag. Janez Grošelj – Ribniški sistem ogrevanja je eden najsodobnejših v Evropi
Župan Jože Levstek – Želi si, da bi bila Ribnica zelena občina

Vir: radio1.si

Komentiraj