Utrip časa

25 let samostojne SLOVENIJE 1991 – 2016, slike naslovnic takratnih časopisov

Naslovnica, Slovenske novice, 26.6.1991
Naslovnica, Slovenske novice, 26.6.1991

Te dni naša država Slovenije praznuje srebrni jubilej –  25 let samostojne države Slovenije. Pred 25 leti so takratni mediji na svoje naslovnice na veliko zapisali Slovenija je samostojna!, Uresničen sen stoterih rodov, Samostojna Slovenija, Slovenija – Država!.

Slovenske novice so takrat zapisale (26.6.1991): Svobodna Slovenija
“Dan po Janezu Krstniku, 25. junij 1991, bo zapisan v zgodovino slovenskega naroda: nocoj je skupščina Republike Slovenije sprejela ustavni akt o samostojnosti in neodvisnosti. Ustava SFRJ na ozemlju naše republike ne velja več. Republika Slovenija prva priznava Republiko Hrvaško kot suvereno državo.

V deklaraciji o neodvisnosti je zapisano, da bo Republika Slovenija kot pravna in socialna država z zmogljivostmi okolja prilagojenim tržnim gospodarstvom spoštovala človekove pravice in državljanske svoboščine, posebne pravice avtohtonih narodnih skupnosti, evropske dosežke demokracije, nedotakljivost lastnine ter svobodo delovanja gibanj in ustanov civilne družbe.
Poslanci so se na seji vseh zborov sešli nocoj in poslušali predsednika predsedstva Slovenije Milana Kučana in predsednika republiškega izvršnega sveta Lojzeta Peterleta. S svojima govoroma sta jih vpeljala v največje dejanje, ki so ga Slovenci zmogli v svoji več tisočletni zgodovini.

Poslanci so potem z gromkim ploskanjem sprejeli akte, ki jih je bilo treba sprejeti, da je Slovenija stopila na pot neodvisnosti in samostojnosti po več kot sedemdesetih letih življenja v družbi z južnimi slovanskimi narodi. Na koncu se je predsednik slovenskega parlamenta, ki je od nocoj parlament samostojne države Slovenije, dr. France Bučar, poslancem zahvalil za odločno dejanje, ki je sledilo plebiscitni odločitvi večine prebivalstva na območju Slovenije. Himna Zdravljica je bila nocoj zapeta še bolj doživeto kot doslej. Prebivalci Slovenije, ki so gledali neposreden prenos zasedanja, so prihiteli na trge in ulice, kjer je bilo še dolgo v noč živahno in slovesno…”

Ali so se vam dejansko izpolnila vsa pričakovanja, ki ste jih pričakovali od svoje nove države ve vsak posameznik za sebe… S pričujočimi slikami časopisov sem hotel obuditi spomin na tiste čase in zavedanje, da je potrebno posebne dogodke obujati, se jih spominjati, praznovati in tudi ohranjati dokumentarno gradivo.

Slike naslovnic nekaterih časopisov na dan 26.6.1991

Naslovnica, Slovenec, 26.6.1991

Naslovnica, Slovenec, 26.6.1991

Naslovnica, Slovenske novice, 26.6.1991

Naslovnica, Slovenske novice, 26.6.1991

Naslovnica, Slavnostno Delo, 26.6.1991

Naslovnica, Slavnostno Delo, 26.6.1991

Naslovnica, Delo, 26.6.1991

Naslovnica, Delo, 26.6.1991

Pa srečno Slovenija in čestitke vsem!
zapisal Peter Lesar, časopisi iz moje zbirke

Komentiraj