Ribnica

Debatni večer v RC Ribnica z Rosvito Pesek na temo Osamosvojitev Slovenije

Dr. Rosvita Pesek v Rokodelskem centru Ribnica

Dr. Rosvita Pesek v RC Ribnica

Ribnica – Ženski odbor SDS Ribnica in SDM Ribnica sta v torek, 7.6.2011 v Rokodelskem centru Ribnica pripravila debatni večer v počastitev 20 letnice osamosvojitve Slovenije z naslovom 20 let naše Slovenije. Predavala je priznana novinarka, zgodovinarka, doktorica zgodovinskih znanosti in avtorica knjige Osamosvojitev Slovenije Rosvita Pesek.

Slovenska osamosvojitev ni samo stvar pritiskanja na sive tipke 240 delegatov v republiški skupščini. Slovenska osamosvojitev je tudi stvar nekih miselnih procesov, ki so se v veliki meri skoncentrirali v 57. številki Nove revije, zato je treba tam začeti, pravi dr. Rosvita Pesek in dodaja:

Slovenska osamosvojitev je tudi skupek nekih reformnih sil znotraj Zveze komunistov in tudi skupek vseh tistih ljudi, ki so pokazali pogum in poleti 1988, ko so na vojaškem sodišču sodili četverici “JBTZ” (Janez Janša-Ivan Borštner-David Tasič-Franci Zavrl), odšli na Roško. Ko se je zgodil, jaz bi temu rekla miselni in civilni preboj. Ko se je vedelo, da ljudje lahko odidejo na zborovanje in da se jih lahko zbere par tisoč, bodisi na Kongresnem trgu bodisi na trgu pred skupščino. Ko se je zgodil ta preboj, da, recimo, partijska oblast ne bo več s silo ukrepala proti lastnemu narodu in podobno. Najprej je bila torej ta prostost duha. Povedati si, upati si, da smemo, da gremo, da bomo.

Večer so z glasbo popestrili Fantje od fare. Več o Rosvitinem doktorskem delu Osamosvojitev Slovenije si lahko preberete v intervjuju na spletni strani SIOL.net

Zvok: Rosvita Pesek o temi nocojšnjega večera

Vir: radio1.si

Komentiraj