Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Pogovor med dr. Noahom Charneyem in Valentino Smej Novak v Škrabčevi domačiji

Noah Charney in Valentina Smej Novak
Noah Charney in Valentina Smej Novak

Kdaj: v sreda, 25. oktober 2017, ob 19. uri
Kje: skedenj Škrabčeve domačije, Hrovača
Info: —

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije po dvojno dozo optimizma in samozavesti
v pogovoru med dr. Noahom Charneyem in Valentino Smej Novak
sreda, 25. oktobra 2017, ob 19. uri

Noah Charney ve, kaj Slovenci radi slišimo, zato v Slovenologiji (Beletrina, 2017) pohvali taščo, naravo in socialni paket. Ko je ob tem izdal še strokovno monografijo o Plečnikovi veličini z naslovom z naslovom Večni arhitekt (MGML, Totaliteta, 2017), je postal nepreklicno naš.

Rojeni Američan je prepričan, da Slovenijo odlikujejo socialne danosti, kot so  kakovost zavarovanj, zdravstveni sistem, vrtce, odnos do nosečih mamic. Ko to postavi še v idilično naravo, ugotovi, da se je priženil v najboljše razmerje med kakovostjo in stroški življenja. Knjigi o taki deželi res ne morete dati drugačnega podnaslova kot  Življenje v najboljši deželi na svetu in popotovanje po njej.38 besedil, izvirno povečini objavljenih v tujih revijah, se podobrika navadam in življenjskemu ritmu njegove nove domovine in skorajda ne najde zamere. Opaža stvarno in izkustveno in tako tudi pove. Recimo: Če vidiš, kaj ljudje dobijo za svoje davke, v primerjavi z drugimi državami, je tu veliko bolje. Na Škrabčevi domačiji še posebej cenimo njegovo izjavo, da zbiranje in posedovanje umetnin kaže na lastnikovo sofisticiranost. Dobrodošel, Noah!

Noah Charney (1979) je nemiren duh. V Cambridgeu je diplomiral iz umetnostne zgodovine, ukvarja pa se s kriminalom. Je povezljivo: njegovo polje delovanja so tatvine umetnin, domnevno tretjo najdonosnejšo dejavnostjo na svetu. Poleg tega, da je ustanovil mednarodno nevladno organizacijo za raziskovanje na področju umetnostnega kriminala (ARCA), je  2007 izdal roman Tat umetnin, ki so ga doslej prevedli v šestnajst jezikov. Predavatelj in umetnostni zgodovinar, objavlja v znanih publikacijah (The Washington Post,  The Guardian, Esquire …), predava in poučuje na različnih univerzah in delavnicah.Pred leti se je preselil v Slovenijo, doktoriral na ljubljanski univerzi na temo arhitekture Jožeta Plečnika,z družino pa živi v bližini Kamnika.

Komentiraj