Šport

Ribniške mažorete nastopile na 14. Evropskem prvenstvu

14. Evropsko prvenstvo mažoret v Švici v mestu Neuchatel.
Na svoj račun so prišli tudi navijači.
14. Evropsko prvenstvo mažoret v Švici v mestu Neuchatel.

Na svoj račun so prišli tudi navijači.

Švica, Neuchatel – Začelo se je z idejo, da mentorice (Jana, Maša in Anja) iz treh skupin sestavijo eno skupino 23. deklic, ki bi se udeležila evropskega tekmovanja. Seveda so se morale najprej dokazati na kvalifikacijah, ki so bile 20. junija 2010 v Ribnici, katere je organiziralo Društvo mažoret in plesalcev Ribnica. S tem so si zagotovile udeležbo na evropskem tekmovanju v Švici v mestu Neuchatel.

Pod vodstvom predsednice društva Tine Jurkovič, so se tekmovalke s svojimi starši v četrtek, 7.10.2010 zgodaj zjutraj odpravile na 14 urno pot v Švico z avtobusom. Prvi večer je bil namenjen počitku, saj so bili ostali trije dnevi več kot naporni. V petek dopoldne so imele test glasbe ter uradni trening, zvečer pa so se udeležile odprtja prvenstva.

V soboto in nedeljo je potekalo tekmovanje različnih kategorij ves dan. Ribničanke so nastopile v nedeljo dopoldan in popoldan. Zvečer je sledila razglasitev rezultatov in podelitev pokalov. Največ pokalov so prejele Nizozemska, Češka, Anglija in Hrvaška.

Na tekmovanju je sodelovalo okoli 1000 mažoret (od tega pet moških!) iz 13. držav EU (Slovenija, Anglija, Nizozemska, Bolgarija, Belgija, Romunija, Češka, Hrvaška, Irska, Italija, Francija, Švica, Nemčija).

Ribničanke so tekmovale v karegoriji TRADITIONAL CORPS JUVENILE in ACCESSORIES CORPS DUO. Duet se je uvrstil na odlično 13. mesto, skupina pa je bila šesta. Glede na to, da je bila koreografija sestavljena na glasbo Avsenikov, so Ribničanke naredile pravi show, za kar so bile dobro ocenjene. Zanje je bil to velik uspeh in nepozabna izkušnja, saj so se letos prvič udeležile tekmovanja na mednarodnem nivoju. Ribnica je imela tudi letos med sodnicami dve nacionalni sodnici in sicer Bojano Oražem in Klavdijo Križ Potisk.

Deklice so spremljali starši, ki so bili odlični navijači in so ves čas otrokom stali ob strani in jih spodbujali. S seboj so imeli tudi nepogrešljivo harmoniko, ki je popestrila dogajanje v hostlu in v športni dvorani.

Po mnenju sodnic in publike so bili Slovenci najboljši navijači, vendar je žal šel pokal za navijače ponovno v roke Nizozemcev. Njihovih navijačev je bilo okoli 500, tekmoval iz dežele tulipanov pa okoli 300.

V kolikor se bodo Ribničanke v mesecu maju 2011 uspešno kvalificirale na naslednje prvenstvo, se bo starejša skupina ribniškega društva naslednje leto udeležila 15. EPM, ki bo v Angliji v mestu Bath.

Vir: radio1.si

Komentiraj