Sodražica

Aljaž Vesel, Zürich: Vsak človek je zamenljiv

Aljaž Vesel
Aljaž Vesel

Zürich – Pred petimi leti se je odločil za študij opernega petja v tujini: “Izbral sem profesorja, ki je poučeval na akademiji v Zürichu in tako je bil moj edini cilj dobiti mesto pri njem. Sprejemni izpiti v Švici so malce drugačni kot pri nas, zajemajo teoretični del, pevski del in improvizacijo, predvsem ta je bila zelo smešna in nepričakovana.

Šolnina znaša 1500 frankov na leto: “To se mi zdi poceni, tujci pa lahko pridobimo tudi štipendijo na podlagi plače staršev.” Pa vendar Aljaž pravi, da je v Švici pod 20.000 frankov na leto težko preživeti.

Pojem različne maše, koncerte. Švica ima denar, da si vse to lahko privošči tudi v manjših krajih. Tako imamo študenti veliko priložnosti, da se izobražujemo na odru. Je dežela priložnosti.

Kljub temu pa Aljaž opaža, da so v Švici postali malce bolj nestrpni do tujcev: “Nekateri moji južni sošolci imajo probleme s pridobivanjem letne vize, Slovenci s tem nimamo težav.”

Mesto je lepo, a zaprto. Občutek imam, če malce pretiravam, da je cilj delati in ne živeti.

Švica je bistveno drugačna od Slovenije: “V razumu in logiki je Švica pred Slovenijo, pri nas se tukaj rado zalomi. V Švici veljata red in discipina.”

Celoten pogovor najdete na spletni strani VAL202

Komentiraj