Koledar dogodkov Sodražica

Koncertni dogodek leta: Aljaž in Andrej Vesel s Filharmoniki z Dunaja

Koncertni dogodek leta, Aljaž in Andrej Vesel s Filharmoniki z Dunaja
Koncertni dogodek leta, Aljaž in Andrej Vesel s Filharmoniki z Dunaja

Kdaj: 23. februar 2019 ob 19. uri
Kje: Športna dvorana Sodražica
Info: Vstopnice na mojekarte.si

Koncertni dogodek leta: Aljaž in Andrej Vesel s Filharmoniki z Dunaja
23. februar 2019 ob 19. uri, Športna dvorana Sodražica

Aljaž Vesel

Aljaž Vesel

Aljaž Vesel, tenor – je svoje pevsko izobraževanje začel leta 2008 kot bariton, ko je uspešno opravil sprejemne izpite na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

V tem času je dosegel kar nekaj odličnih rezultatov na pevskih tekmovanjih. Marca 2009 in 2010 se je udeležil mednarodnega pevskega tekmovanja Brune Špiler v Črni Gori in v konkurenci devetih držav dosegel prvo nagrado. Novembra 2009 je v Srbiji (Ruma) dosegel prvo mesto v svoji kategoriji, občina Ruma pa mu je dodelila posebno priznanje za najboljšega baritonista celotnega mednarodnega pevskega tekmovanja. Februarja 2010 se je udeležil Regijskega tekmovanja TEMSIG, kjer je v svoji kategoriji prejel 1. nagrado in s tem zlato plaketo.

V maju 2010 je svoje pevsko izobraževanje nadaljeval kot tenor na Zürcher Konservatorium Klassik und Jazz. Od septembra 2011 do junija 2014 je študiral na Zürcher Hochschule der Künste (Bachelor of Arts – Diplomski študij). Svoj študij je nadaljeval v Zürichu. (Master of Performance – koncertni magisterij). Januarja 2017 je uspešno magistriral in februarja istega leta vpisal svoj drugi magisterij (Master of pedagogy – pedagoški magisterij).

V juniju 2013 je debitiral tako na opernem kot tudi na vokalno – inštrumentalnem področju. Z vlogo Wolframa je nastopil v krstni izvedbi opere Heinrich Treibhäuser (Sandra Stadler, Kilian Deissler, Pascal Destraz, Roman Lerch), napisano po Wagnerjevih motivih. Opera je svoj krst doživela na poletnem festivalu v Zürichu, Zürich Festspiele. Solistični tenorski part je odpel v delih Zoltana Kodalyja, Te Deum in v Glorii Franciska Poulenca.

Do danes je poustvaril vloge kot je Ferrando (W. A. Mozart, Cosi fan tutte), Don Ottavio (W. A. Mozart, Don Giovanni), Lensky (P. I. Čajkovski, Eugeni Onegin), Guillaume Tell (A. E. M. Gretry, Guillaime Tell), Conte Alberto (G. Rossini, L’occasione fa il ladro), Ottavio (E. T. H. Hoffman, Liebe und Eifersucht).

Aljaž Vesel je do danes izvedel preko trideset vokalno-inštrumentalnih del skladateljev, kot so: Mozart, Hayden, Händel, Bach, Betthoven, Ryba, Puccini, Rossini, Poulenc, C. Saint-Saens, Ramirez, Herzogenberg…

Aljaž Vesel je polfinalist šestega mednarodnega tekmovanja opernih pevcev v Sankt Petersburgu (november 2013) in finalist mednarodnega tekmovanja opernih pevcev v Schaffhausnu in Halwillu v Švici (marec 2015 in maj 2017).

Tenorist Aljaž Vesel redno nastopa kot koncertni in operni pevec po Evropi, redno poučuje in je bil v času diplomskega študija štipendist Mestne Občine Ljubljana.

Andrej Vesel

Andrej Vesel

Andrej Vesel, dirigent – je magistrski študij klavirja zaključil na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu Vladimirja Krpana. Trenutno študira dirigiranje pri Johannesu Wildnerju na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju.

Svoj debut je dirigiral leta 2017 v dunajskem Konzerthausnu s simfoničnim orkestrom Ton der Jugend Symphonie Orchester Wien in ruskim pianistom Andreiem Korobeinikovim. V isti dvorani je z istim orkestrom nastopil leta 2018, tokrat s pianistom Dragosom Dimitriujem s katerim sta orkester tudi ustanovila.

Deloval je na dveh opernih festivalih v Avstriji, kot korepetitor v izvedbi Mozartove Čarobne piščali v Operi Burg Gars in kot glasbeni asistent v izvedbi Rossinijevega Seviljskega brivca na jOPERA festivalu v dvorcu Tabor.

Nedavni uspehi ga vodijo v Stockholm, kjer dirigira na Aurora Music Festivalu pod mentorstvom Jukke-Pekka Sarasteja, nato v Nizzo, kjer dirigira različnim orkestrom Opera de Nice ter v Moskvo na Swetlanov – Universe Festival, kjer deluje z znanim ruskim dirigentom Alexandrom Vedernikovim.

Kot pianist je prejel prvo nagrado v zasedbi tria na Hrvaškem državnem tekmovanju komornih zasedb in je prejemnik posebne rektorske nagrade za promocijo hrvaške glasbe.

Andrej Vesel je deloval tudi kot gledališki igralec. Nastopal je v predstavi Boruta Šeparovića ”Generacija 91-95” v Zagrebškem mladinskem gledališču in na pomembnih evropskih gledaliških festivalih ter v predstavi Aleksandra Popovskega Antigona v gledališču Gavella.

Ton der Jugend Symphonie Orchester Wien sta leta 2017 ustanovila Dragos Dimitriu in Andrej Vesel, da bi ponudila priložnost mladim nadarjenim glasbenikom nastopati na različnih svetovnih odrih in sodelovati z najboljšimi glasbeniki. Hkrati sta jim želela pokazati, kako naj aktivno in samostojno razvijajo svojo lastno kariero.

Svoj krstni koncert so priredili 21. novembra 2017 v dunajskem Konzerthausu z ruskim pianistom Andreiem Korobeinikovim.

Ton der Jugend Symphonie Orchester Wien sestoji iz najbolj nadarjenih glasbenikov, ki se izobražujejo na Dunaju. Člani orkestra so iz mnogih držav, vsi po vrsti pa so tudi dobitniki nagrad z raznih mednarodnih glasbenih tekmovanj.

Ton der Jugend Symphonie Orchester Wien je gibanje nove generacije umetnikov, ki želi občinstvu predstaviti svoje inovativne in moderne ideje. Ustvarjajo nov zvok, ki klasični glasbi daje svežo in mladostno preobleko.

Gabriella Colluto

Gabriella Colluto

V Zürichu rojena italijanska mezzosopranistka Gabriella Colluto je bila že od otroških let pevsko zelo aktivna. Svoj magistrski študij je uspešno zaključila na visoki šoli za umetnost v Zürichu (Zürcher Hochschule der Künste) v razredu basista Lászla Polgárja.

Leta 2010 je uspešno debitirala v teatru Gessneralle (Zürich) v vlogi Simplicius v operi Die Jugend des Simplicius Simplicisimus skladatelja K. A. Hartmannas-a. Sledila so gostovanja v teatru v Schaffhausnu kjer je poustvarila vlogo Pollisene v operi Radamisto (G.F. Händel), vlogo Blanche v Dialogues des Carmélites (F. Poulenc) in v teatru v Zürichu (JMTZ) vlogo Fiordiligi v operi Così fan tutte (W. A. Mozart) in vlogo prve dame v Mozartovi čarobni piščali.

Gabriella Colluto je aktivna tudi kot koncertna pevka. Med koncertnimi deli je potrebno izpostaviti Verdi Requiem, TeDeum in Stabat Mater skladatelja A. Dvorak-a, Stabat Mater (Pergolesi), Elias und Paulus (F. Mendelson).

Do leta 2018 je Gabriella Colluto nastopala kot koncertna in operna pevka sopranistka. Od leta 2018 nastopa kot mezzosopranistka.

Nina Šenk (foto ninasenk.net)

Nina Šenk (foto ninasenk.net)

Skladateljica Nina Šenk je po študiju kompozicije v Ljubljani pri prof. Pavlu Mihelčiču nadaljevala študij v Nemčiji, najprej v Dresdnu pri prof. Voigtländerju ter zaključila mojstrski študij v Münchnu pri prof. Matthiasu Pintscherju.

Je dobitnica več nagrad, med drugim Evropske nagrade za najboljšo kompozicijo na festivalu Young Euro Classic, Prešernove nagrade Akademije za glasbo ter prve nagrade na festivalu Weimarer Frühjahrstage für Zeitgenössische Musik. Dve sezoni je bila rezidenčna skladateljica orkestra Staatstheater Cottbus v Nemčiji. Za pomembna umetniška dela ji je rektor Univerze v Ljubljani leta 2010 podelil priznanje na področju glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti ter arhitekture, leta 2017 pa je dobila nagrado Prešernovega sklada za skladateljsko delo v minulih dveh letih.

Njene skladbe so bile izvedene na pomembnejših festivalih v tujini in doma (BBC Proms, New York Philharmonic Biennial, Salzburger Festspiele, Ultraschall, Young Euro Classic Berlin, Kasseler Musiktage, Musica Viva München, Frankfurter Positionen, Heidelberger Frühling, Takefu festival…) ter na koncertih po vsem svetu z različnimi orkestri in ansambli (Newyorška filharmonija, Berlinski filharmoniki, Ensemble intercontemporain, Ensemble modern, Scharoun Ensemble, Ensemble Mosaik, London Sinfonietta, Pihalni kvintet Slowind, Ensemble Aleph in drugi).

Komentiraj