Ribnica

9. Grajski večeri 2017 vzeli slovo

Grajski večeri 2017
Grajski večeri 2017

Ribnica – Drugo leto (2018) bomo Grajske večere gledali že desetič, zato se lahko spomnimo, kako je bilo na prvih. Sedelo nas je bore malo in pogum smo si vlivali s tem, da smo si prigovarjali, kako se vse velike stvari začnejo z majhnimi koraki. A tu se je hitro pojavil preobrat. Že na naslednjih Grajskih večerih so programski listi pošli deset minut pred prireditvijo, čeprav se je nastopajoči pohvalil, da jih je tokrat pa res veliko natisnil. A ne 450 …

Prav Aljaž Vesel, ki je bil na Grajskih večerih med prvimi, bo zvezda prvega večera prihodnje leto in videli bomo, kaj deset let pomeni v razvoju pevca z izjemnim potencialom. Deset let pa je letos že praznovala Lucija Ćirović, ki je s svojo standup komedijo prišla sem pred enajstimi leti, nato pa postala del Grajskih večerov. Letos je s seboj pripeljala ekipo iz Masterchefa, televizijskega šova, kjer se je dokazovala kot dobra kuharica – tudi ribniško občinstvo je bilo deležno nekaj dobrih prigrizkov. Seveda je Lucija v Ribniški grad pritegnila množico ljudi, kot so jo tudi ribniški humoristi Radia Mlajku, DramŠpilovci in Medard Pucelj ter Klapa Skala, ki prepeva dalmatinske pesmi.

So pa tokratni Grajski večeri imeli splet različnih glasbenih zgodb, ki so sem prinašale nove zvoke in drugačne pristope. Emona Brass, kjer nastopa tudi nekdanji ravnatelj ribniške glasbene šole in dirigent simfoničnega orkestra GŠ Ribnica Matjaž Jevšnikar, je trobilna zasedba, ki igra skladbe baroka, roka in džeza ter je ugledna skupina v Sloveniji. Vokalni band Kreativo sestavljajo nekdanji člani svetovno znane skupine Perpetuum Jazzile, Imago Sloveniae pa je pripeljal gorenjski pihalni orkester s solisti in povezovalca programa Andreja Rozmana Rozo. Sestavili so ljudsko zgodbo, preplet naših slovenskih pesmi. Romana Kranjčan in Jure Ivanušič sta se odločila za pesmi sodobnih slovenskih pesnikov in zimzelenih melodij, končali pa so sosedje – kočevski Big Band s kočevsko pevko Urško Bakovič.

Ko je bil program Grajskih večerov sestavljen, si morda kdo ni znal predstavljati, koliko občinstva bo pritegnil, ker ni šlo vedno za zveneča imena, a ponudil je zanimiv vsebinski in zelo kakovosten izbor, za kar vsa leta skrbi programski vodja večerov Marko Modrej.

Grajski večeri niso tu več zato, da zapolnijo poletna meseca z dogajanjem, temveč da ponudijo tudi prireditve, ki obiskovalce vodijo v različne kulturne svetove. Ti pa so tako neskončno barviti, da nas nikoli ne nehajo presenečati. Abonenti, ki so obiskovali vse večere, so s ponujenim zadovoljni in pohvaliti jih moramo, kako zavzeto spremljajo in sprejemajo tudi novosti. Nastopajoči pa tako ne morejo prehvaliti grajskega občinstva – njim ni pomembno, koliko jih sedi ali stoji, temveč kako se odzivajo in z njimi povežejo. Vsakokrat pravijo, kako ljudje razumejo, kaj jim želijo predstaviti, jim pozorno sledijo in jih seveda tudi hvaležno nagradijo.

Alenka Pahulje

Komentiraj