Koledar dogodkov Ribnica

1. Grajski večer 2018: Glasbeni večer tenorista Aljaža Vesela z gosti

1. Grajski večer 2018 - Aljaž Vesel
1. Grajski večer 2018 - Aljaž Vesel

Kdaj: v petek, 6. julij 2018, ob 20h
Kje: na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: Vstop prost!

1. Grajski večer 2018
Glasbeni večer tenorista Aljaža Vesela z gosti
petek, 6. julij 2018, ob 20. uri v ribniškem Gradu

Aljaž Vesel je pevsko izobraževanje začel leta 2008 kot bariton, ko je uspešno opravil sprejemne izpite na Konzervatoriju glasbe in baleta v Ljubljani.

V tem času je dosegel nekaj odličnih rezultatov na pevskih tekmovanjih. Marca 2009 in 2010  se je udeležil mednarodnega pevskega tekmovanja Brune Špiler v Črni Gori in v konkurenci devetih držav dosegel prvo nagrado. Novembra 2009 je v Srbiji (Ruma) dosegel prvo mesto v svoji kategoriji, občina Ruma pa mu je dodelila posebno priznanje za najboljšega baritonista celotnega mednarodnega pevskega tekmovanja. Februarja 2010 se je udeležil Regijskega tekmovanja TEMSIG, kjer je v svoji kategoriji prejel 1. nagrado in s tem zlato plaketo.

Maja 2010 je svoje pevko izobraževanje nadaljeval kot tenor na Zürcher Konservatorium Klassik und Jazz. Od septembra 2011 do junija 2014 je študiral na Zürcher Hochschule der Künste (Bachelor of Arts – Dioplomski studij). Svoj študi je nadaljeval v Zürichu. (Master of Performance – koncertni magisterij).  Januarja 2017 je uspešno magistriral in februarja istega leta vpisal svoj drugi magisterij (Master of pedagogy – pedagoški magisterij).

Junija 2013 je debitiral tako na opernem kot na vokalno – inštrumentalnem področju. Z vlogo Wolframa je nastopil v krstni izvedbi opere Heinrich Treibhäuser (Sandra Stadler, Kilian Deissler, PascalDestraz, Roman Lerch), napisano po Wagnerjevih motivih. Opera je svoj krst doživela na poletnem festivalu v Zürichu, Zürich Festspiele. Solistični tenorski part je odpel v delih Zolotana Kodalyja, Te Deum in v Glorii Franciska Poulenca.

Aljaž Vesel je izvedel preko dvajset vokalno – inštrumentalnih del skladateljev kot so Mozart, Hayden, Händel, Bach, Betthofen, Ryba, Puccini, Poulenc, Ramirez, Herzogneberg … je polfinalist šestega mednarodnega tekmovanja opernih pevcev v Sankt Petersburgu (november 2013) in finalist mednarodnega tekmovanja opernih pevcev v Schaffhausnu in Halwillu v Švici (marec 2015 in maj 2017).

Tenorist Aljaž Vesel redno nastopa kot koncertni in operni pevec po evropi in je bil štipendist Mestne Občine Ljubljana.

V Zürichu rojena italijanska soprnaistka Gabriella Colluto je bila že od otroških let pevsko zelo aktivna.

Magistrski študij je sopranistka uspešno zaključila na visoki šoli za umetnost v Zürichu (Zürcher Hochschule der Künste) v razredu basista Lászla Polgárja.

Leta 2010 je uspešno debitirala v teatru Gessneralle (Zürich) v vlogi Simplicius v operi „Die Jugend des Simplicius Simplicisimus“ skladatelja K. A. Hartmannas-a. Sledila so gostovnja v teatru v  Schaffhausnu kjer je poustvarila vlogo Pollisene v operi „Radamisto“ (G.F. Händel), vlogo Blanche v „Dialogues des Carmélites“ (F. Poulenc) in v teatru v Zürichu (JMTZ) vlogo  FIORDILIGI v operi „Così fan tutte“(W. A. Mozart).

Gabriella Colluto je aktivna tudi kot konzertna pevka. Med kozertnimi deli je potrebno izpostaviti „Verdi Requiem“, „Te Deum“ in „Stabat Mater“ skladatelja A. Dvorak-a, „Stabat Mater“ (Pergolesi), „Elias“ und „Paulus“ (F. Mendelson).

Sopranistka Gabriella Colluto je internacionalno aktivna kot koncertna in operna pevka v repertoarju dramskega soprana.

Meta Fajdiga je študentka svetovno priznanega pianista in pedagoga Konstantina Scherbakova. Mlada pianistka je večkratna zmagovalka državnega tekmovanja TEMSIG in nagrajenka tekmovanj v Parizu, Sankt Peterburgu, Zürichu in Vidmu. Je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo, med njene najvidnejše dosežke pa spada tudi nastop na podelitvi nagrad »Awards Night« Züriškega filmskega festivala. Na študijski poti so Meto Fajdiga podprle različne fundacije, med drugim tudi podjetje Krka in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Z nami ponovno v petek, 6. julija 2018 ob 20. uri v ribniškem gradu. Aljaž Vesel!

Komentiraj