Slovenija

Yaskawa zaradi brexita namesto na Otok morda v Slovenijo

Proizvodnja v Yaskawa Slovenija. Ribnica 8. december 2014.
Japonci so se za povečanje vlaganja v Sloveniji odločili zaradi dobrih izkušenj z njihovo lokacijo v Ribnici. Foto: Aleš Černivec

Ljubljana – Japonska Yaskawa razmišlja, da bi zaradi brexita namesto v Veliki Britaniji dodatno investirala v Sloveniji. Zaradi izstopa iz Evropske unije med podjetji v Veliki Britaniji vlada negotovost. Mnoga namreč napovedujejo selitev ali pa razmišljajo o vlaganju na celino namesto na Otok. Možnost odhoda iz Velike Britanije je velika predvsem za upravljavce premoženja.

Japonska korporacija Yaskawa je v Ribnici navzoča že dve desetletji, trenutno pa gradijo novo tovarno robotov v Kočevju. Župan Kočevja Vladimir Prebilič potrjuje pogovore glede dodatne investicije, a dodaja, da so ti še na začetku. Novo investicijo, o podrobnostih ne želi govoriti, bi lahko postavili ob tovarni, ki jo trenutno gradijo. Občina mora spremeniti še občinski prostorni načrt, ki bo predvidoma marca uvrščen na sejo, in urediti lastništvo.

Brexit bi bil v tem pogledu lahko pozitivna novica za Slovenijo in negativna za Veliko Britanijo. Brexit pomeni za podjetja negotovost, opozarja Jure Stojan z Inštituta za strateške rešitve: »To v tem primeru ni puhlica, ampak zelo umestna ugotovitev. Ne gre namreč za politični šok, ampak popoln obrat, kaj ponuja angleška lokacija.« Velika Britanija je sicer pomembna država, članica G7 in privlačen trg, vendar se bo po njegovih besedah zdaj pokazalo, katera podjetja na Otoku želijo služiti britanskemu trgu in katera poskušajo od tam pokrivati evropski trg.

Vir: delo.si, Celoten članek je na voljo le naročnikom Dela na http://www.delo.si/gospodarstvo/podjetja/yaskawa-zaradi-brexita-namesto-na-otok-morda-v-slovenijo.html

Komentiraj