Slovenija

Yaskawina tovarna robotov uradno odprla svoja vrata

Uradno odprtje Yaskawine tovarne robotov v Kočevju, 8.4.2019
Uradno odprtje Yaskawine tovarne robotov v Kočevju, 8.4.2019

Kočevje – Največji proizvajalec industrijskih robotov na svetu je danes, 8. aprila 2019 v Kočevju uradno odprl svojo prvo evropsko tovarno robotov. Ta sicer že od novembra lani obratuje poskusno, prinesla pa naj bi 200 novih delovnih mest.

Marjan Šarec je v svojem nagovoru izrazil veselje, da so tako visokotehnološko tovarno odprli ravno v Kočevju, ki je dolga leta veljalo za nerazvito, zapostavljeno in celo neperspektivno območje.

Uradno odprtje Yaskawine tovarne robotov v Kočevju, 8.4.2019

Uradno odprtje Yaskawine tovarne robotov v Kočevju, 8.4.2019, FOTO: Damjan Žibert

Za izvedbo in pridobitev Yaskawine kočevske naložbe je pohvalil na prvem mestu kočevsko občino in župana Vladimirja Prebiliča, na drugem mestu pa prejšnjo vlado z njenim predsednikom Mirom Cerarjem in ministrom Počivalškom, ki sta po njegovih besedah vztrajala pri projektu.

Ocenil je, da imata Slovenija in Japonska tradicijo dobrih odnosov in da se bodo ti še stopnjevali. “V sodelovanju se rodijo najboljše ideje,” je ob tem poudaril. Nadaljeval je, da si podobnih naložb želi še v prihodnje in pa tudi, da bi znali do teh priti še hitreje kot v primeru Yaskawe.

Povzel je, da lahko Slovenijo in svet v prihodnost vodi le visoka dodana vrednost, ko je to primer danes odprte kočevske tovarne.

Počivalšek pa je v svojem nagovoru najprej izrazil veselje, da so tovarno uspeli zgraditi v dveh letih in pristavil, da so visoko tehnologijo in razvoj tako prinesli tudi v odročnejše slovenske kraje. Primer izgradnje Yaskawine tovarne je po njegovem tudi dokaz, da lahko v Sloveniji nekatere zadeve izpeljemo skupaj in kljub vsemu hitro.

Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je v Kočevju po dveh letih gradnje odprla novo tovarno industrijskih robotov in evropski center za razvoj robotike. Tovarna pa bo tako uradno začela proizvodnjo šestih industrijskih robotov za trge Evrope, Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije.

Kočevje je sicer Yaskawa izbrala kot prvi kraj v Evropi za proizvodnjo industrijskih robotov in s tem tudi za prvo tovrstno Yaskawino tovarno zunaj Azije.

Direktor novoustanovljene kočevske družbe Yaskawa Europe Robotics Hubert Kosler je na današnji novinarski konferenci ob odprtju tovarne povedal, da bo nova tovarna dopolnila proizvodne zmogljivosti na Japonskem in Kitajskem ter pokrila približno štiri petine evropskega povpraševanja po robotih Motoman.

Tovarna bo izdelovala sedem tipov robotov, je še dejal Kosler.

V Kočevju stavijo na prenovljeno železniško povezavo do Ljubljane

Predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger je povedal, da se Yaskawa z novo proizvodnjo industrijskih robotov odziva na okrepitev povpraševanja po teh v Evropi ter na trgih Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije, njihov cilj pa je lokalizacija dobavnih verig in skrajšanje dobavnih rokov.

To jim bo omogočilo hitrejši odziv na potrebe regionalnega trga in strank. Sicer pa v Kočevju stavijo na prenovljeno železniško povezavo do Ljubljane, ki jim bo omogočila boljšo povezavo s koprskim pristaniščem, je dodal Schnekenburger.

Yaskawa prinaša 200 novih delovnih mest 

Nova tovarna meri 120 krat 92 metrov, ima nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine. Do leta 2023 naj bi zaposlovala približno 200 ljudi, letno pa bo izdelala 6000 robotov. Slovenija je sicer to 24,6 milijona evrov vredno naložbo podprla s 5,6 milijona evrov.

Yaskawini vodilni so ob polaganju njenega temeljnega kamna povedali, da bodo poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, odprli še center za raziskave in razvoj. S tem bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje s ljubljanskima fakultetama za strojništvo in za elektrotehniko ter z Inštitutom Jožef Stefan.

Odprtja tovarne ob 15. uri se udeležujejo tudi predsednik vlade Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek in evropska komisarka Violeta Bulc.

Japonska korporacija Yaskawa Electric je sicer leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije. Za novo tovarno robotov v Kočevju so ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Zaposlovanje… prenizke plače?

Dr. Hubert Kosler, direktor YASKAWA Europe Robotics d.o.o. pravi, da zaposlujejo predvsem tehniški kader s srednješolsko izobrazbo in pa inženirski kader. Poudari, da že 23 let ponujajo tudi štipendiranje inženirjev, njihovi praktikanti pa imajo že skorajda zagotovljeno delovno mesto.

Vse glasnejše so govorice, da so plače podjetja YASKAWA pri nas zelo nizke, na katere pa Dr. Hubert Kosler, direktor YASKAWA Europe Robotics d. o. o. (precej skromno) odgovarja: »Plače so pri nas tajnost in so, kot povsod, primerne izobrazbi, izkušnjam in učinkovitosti. Trenutno je na kočevski YASKAWI zaposlenih 50 ljudi, v letošnjem letu nameravamo število dvigniti na 90 ali 100, do leta 2023 pa bomo prišli na okoli 150 zaposlenih, od tega 10 % v razvojnem oddelku

Sledi novi obrat za proizvodnjo elektromotorjev?

Je pa Stern maja lani s slovenskim gospodarskim ministrstvom in kočevsko občino podpisal tudi pismo o nameri postavitve obratov za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent. V njem naj bi zaposlili do 250 ljudi, v Kočevje pa naj bi Yaskawa tako skupaj prinesla do 500 zaposlitev.

Naložba naj bi stala od 20 do 30 milijonov evrov. Stern je dejal, da naj bi zemljišče za dodatna obrata zagotovili nekje do aprila letos. Vse skupaj bo Yaskawa v prihodnjih letih potrebovala okoli sedem hektarov dodatnih zemljišč, proizvodnja pa naj bi stekla najpozneje v dveh letih. Tovrstno proizvodnjo ima Yaskawa sicer že na Škotskem, kočevska obrata pa bosta evropske zmogljivosti še okrepila.

Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za tiste robote, ki bodo še naprej prihajali z Japonske, pa bo Slovenija osrednja točka za distribucijo.

Novi obrat nameravajo zgraditi ob danes uradno odprti kočevski tovarni.

Vir: 24ur.com in e-utrip.si FOTO: Damjan Žibert

Komentiraj