Ribnica

Ribniško podjetje Šilc Trade bo v Iranu montiralo peč za reciklažo aluminija

»Nove posle v tujini smo pridobili predvsem na podlagi osebnih priporočil.« Nande Šilc, Šilc Trade Foto: Borut Hočevar
»Nove posle v tujini smo pridobili predvsem na podlagi osebnih priporočil.« Nande Šilc, Šilc Trade Foto: Borut Hočevar

Ribniško družinsko podjetje Šilc Trade izvozi 60 odstotkov proizvodnje, 40 odstotkov pa proda zdajšnjemu najbližjemu sosedu, družbi Yaskawa.

Šilc Trade so pred petimi leti preselili iz središča Ribnice v novo poslovno-proizvodno stavbo v industrijsko cono. V podjetju je 14 zaposlenih, do 20 zaposlenih pa je »optimalno za vodenje,« zato večjih načrtov za širitev nimajo.

Za Yaskawo delajo podstavke iz pločevine in profilov, na katere (v Yaskawi) montirajo robote. Podstavki so zaradi transportnih omejitev široki največ 2,8 metra, dolgi so od tri do sedem metrov, naredili pa so tudi 12-metrskega. Z Yaskawo so začeli sodelovati leta 2000.

Dober glas seže do Nemčije
Podoben program izdelujejo tudi za štiri nemške naročnike, med njimi je tudi Yaskawino nemško podjetje. V Nemčijo prodajo od 15 do 20 odstotkov proizvodnje. Kako so pridobili nemške stranke? »Zaradi dobrega glasu o podjetju,« je odgovoril lastnik Nande Šilc.

Nova Yaskawina tovarna v Kočevju ne bo pomembneje vplivala na poslovanje podjetja Šilc Trade. Več bi pomenila krepitev Yaskawine proizvodnje v Ribnici. Šilc se sicer noče preveč vezati na enega kupca, 40 odstotkov prodaje je dovolj. Leta 2009, ko ni bilo posla, so spoznali, da je treba imeti razpršene naročnike. »Če bi bili leta 2009 vezani samo na enega naročnika, nas zdaj ne bi bilo več,« razmišlja.

Za recikliranje aluminija 70-tonske peči
Do 30 odstotkov proizvodnje izvozijo v Avstrijo. Sprva so sodelovali z italijanskim proizvajalcem opreme za težko industrijo, družbo Danieli. Ko je sodelovanje ugasnilo, jih je obrtnik iz Gorenjske priporočil beljaški družbi, s katero sodelujejo tri leta. Zanje delajo peči, težke do 70 ton, za taljenje odpadnega aluminija v procesu recikliranja. Sprva so sestavljali posamezne sklope, sčasoma so začeli sestavljati celotno peč. Eno peč so naredili za končnega kupca v Indiji, drugo za naročnika iz španske Valencie. Zdaj izdelujejo peč za Iran. Ta bo prva, ki jo bodo sestavili doma, testirali hidravliko in elektroniko, in tudi prva, ki jo bodo montirali, in sicer v Iranu.

Šilc Trade – Ribniški forum

Vir: Borut Hočevar, finance.si

Komentiraj