Slovenija

Podjetniški inkubator Kočevje: Z majhnimi zmagami do velikih sprememb

Yaskawa je pomemben zaposlovalec, za katerega je pomembna tudi postavitev višje šole za mehatroniko, ki to jesen začne delovati v Kočevju. Foto: Jure Makovec

»Največji kratkoročni potencial te kočevsko-ribniške subregije vidim v odpiranju večjih podjetij. Odpiranje do prebivalcev, malih podjetnikov, inovatorjev, kreativcev. Še posebej pa do mladih. Nekako moramo prebiti te silose, saj takšno delovanje v majhnih lokalnih okoljih, kjer mladi postajajo vse bolj mobilni, vodi v slepo ulico razvoja celotne regije.« Tako razmišlja Marko Stjepić, direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje pred prvim letošnjim forumom, ki ga Časnik Finance pripravlja v četrtek, 17. junija 2021, na Škrabčevi domačiji v Ribnici.

V ospredje Kočevsko-ribniškega foruma, s katerim odpiramo serijo regijskih odprtih debat o aktualnih lokalnih vprašanjih, smo postavili vprašanje, kako doma obdržati mlade in spodbuditi tehnološki razvoj. »V zadnjih dveh letih so se zgodile tiste manjše, manj vidne izboljšave. V resnici nič pretresljivega. Ko pa vzamemo obdobje sedmih let, je sprememba fenomenalna. Majhne zmage v zadostnem številu vodijo do velikih sprememb,« poudarja Stjepić, ki bo med drugimi sogovornik na okrogli mizi na forumu z naslovom Kako lahko s povezovanjem in ustanovami znanja podpremo tehnološki razvoj in doma obdržimo mlade.

Na njej sodelujejo še Janez Škrabec, direktor družbe Riko, Hubert Kosler, direktor družb Yaskawa, Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje, ter njegov ribniški kolega Samo Pogorelc. Kot primere dobrih praks pa bomo ob Yaskawi spoznali še podjetje RingoX, katerega načrte in ambicije bo predstavil Peter Bruner, in Natural Log House, ki ga bo prestavil Aleš Žagar, ki je svoje podjetniške korake začel v kočevskem inkubatorju.

»Za inkubator je bil prelomen korak vselitev v novo stavbo inkubatorja v industrijski coni LIK. S tem smo dobili prepotrebne nove prostore za inkubirana podjetja, ki smo jim pomagali rasti v garažah v prejšnjih letih. Poudaril pa bi dva projekta, ki ju izvajamo – Karierni center za mlade in Digitalna inventarizacija gozda. Pomenita smer, na čem moramo aktivno graditi tudi naprej,« poudarja Stjepić. In kako gleda na prihodnost?

»Za prihodnost verjamem, da nam bo uspelo vzpostaviti večjo povezanost skozi jasne cilje razvoja. Predvsem pa – upati si več. Narediti to ambiciozno, z odprto komunikacijo, ne na prvo žogo, predvsem pa – brez fige v žepu.«

Yaskawa je pomemben zaposlovalec, za katerega je pomembna tudi postavitev višje šole za mehatroniko, ki to jesen začne delovati v Kočevju.

Vir: finance.si

Komentiraj