Slovenija

Vladi Boruta Pahorja izglasovna nezaupnica – za glasovalo 51, proti 36 poslancev

Državni zbor je z 36 glasovi za in 51 glasovi proti
zavrnil listo ministrskih kandidatov in s tem izrekel
nezaupnico vladi premiera Boruta Pahorja.
Pahor po nezaupnici: Ne čutim nobene grenkobe. Ostajam poln vere.

Borut Pahor

Borut Pahor

Ljubljana – Vlada premiera Boruta Pahorja v državnem zboru ni prestala glasovanja o zaupnici, ki jo je Pahor vezal na imenovanje novih ministrov. Za zaupnico je namreč glasovalo 36, proti pa 51 poslancev. S tem je bil Pahor razrešen s funkcije, DZ pa mora sedaj v 30 dneh izvolitvi novega mandatarja, sicer bo Slovenija novo vlado dobila po predčasnih volitvah.

Pahor po nezaupnici: Ne čutim nobene grenkobe. Ostajam poln vere

Vse svoje izkušnje in znanje sem poskušal dati na razpolago svoji domovini. Odločitve sem sprejemal po svoji vesti in v prepričanju, da služim domovini po najboljših močeh, trdi Pahor.

V zadnjih treh letih mi je veliko ljudi reklo, da opravljam težko delo v surovih pogojih in da jim je za to žal. Meni ni bilo nikoli. Vse svoje izkušnje in znanje sem poskušal dati na razpolago svoji domovini. Odločitve sem sprejemal po svoji vesti in v prepričanju, da služim domovini po najboljših močeh,

je po izglasovani nezaupnici dejal razrešeni premier Borut Pahor in dodal še, da v tem trenutku ne čuti nobene grenkobe in da ostaja človek, ki je poln vere.

Za zaupnico so glasovali vsi poslanci SD in LDS ter nepovezani poslanci Alojz Posedel, Vili Trofenik in Franc Žnidaršič.

Proti so glasovali vsi poslanci SDS, SLS, SNS, Desus in šest poslancev Zares. Poslanec Zares Alojz Potočnik se je glasovanja vzdržal, nepovezana poslanca Andrej Magajna in Vili Rezman pa se glasovanja nista udeležila.

Borut Pahor je sicer tretji premier v zgodovini samostojne Slovenije, ki mu je državni zbor izglasoval nezaupnico in je zato predčasno zaključil mandat. Pred Pahorjevo sta namreč na tak način padli vladi Lojzeta Peterleta in Janeza Drnovška. Predčasnih volitev pa doslej v Sloveniji nismo imeli.

Vir: rtvslo.si, dnevnik.si in delo.si

Komentiraj