Ribnica

Predsedniške volitve 2012 (1. krog): V Ribnici za Zvera, v Kočevju za Pahorja

Izid glasovanje o predsedniku republike Slovenije po volilnih enotah 2012 - 1. krog
Izidi glasovanja po Sloveniji (neuradni).
Milan Zver

Ribničani bi za predsednika najraje imeli dr. Milana Zvera

Ribnica – Nedeljske predsedniške volitve v Sloveniji je zaznamovala zelo nizka volilna udeležba. Za predsednika države je glasovalo manj kot polovica vseh volilnih upravičencev. Iz nizkega povprečja nista izstopala niti Ribnica in Kočevje.

V Ribnici je volilo dobrih 48 odstotkov, v Kočevju dobrih 42 odstotkov volilnih upravičencev. Izid glasovanja je bil precej tesen. V Ribnici je največ glasov dobil dr. Milan Zver, 38,83 odstotkov, drugi je bil Borut Pahor, s 37,05 odstotki glasov. Dr. Danilo Türk je prejel 24,12 odstotkov glasov.

V Kočevju sta bila prva dva še bolj izenačena. Razlika med Borutom Pahorjem, ki je prejel največ glasov, 42,82 odstotkov in Danilom Türkom (42,32), je bila pol odstotka. Milan Zver je v Kočevju prejel le dobrih 14 odstotkov (14,86) glasov. Sodeč po prvem krogu predsedniških volitev bo v drugem tesno tudi v volilnih okrajih Ribnica in Kočevje.

Rezulatai po Sloveniji

Izid glasovanje o predsedniku republike Slovenije po volilnih enotah 2012 - 1. krog

Izidi glasovanja po Sloveniji (neuradni).

Po državi: Pahor je bil boljši v šestih enotah, Türk v dveh – Pahor je »zmagal« v 55 okrajih po državi, Türk v 28, Zver v petih.

Le v obeh ljubljanskih volilnih enotah je največ volivcev volilo predsednika republike Danila Türka. V drugih je bila večina volivcev za Boruta Pahorja. Türk se je slabo odrezal v desnih okrajih. Na zadnjem mestu po rezultatu je v Grosuplju in Ribnici.

Pred petimi leti je Türk v prvem in drugem krogu najboljši rezultat dosegel v Mariboru, kjer je letos začel kampanjo. Tokrat ga je v mariborski enoti Pahor prehitel kar za pet odstotnih točk. Več volivcev ga je podprlo v sedmih mariborskih okrajih, v štirih jih je bilo več za Türka. Še višji delež kot v Mariboru je Pahor, če primerjamo osem volilnih enot, s skoraj 44 odstotki dosegel v enoti Celje in z dobrimi 46 odstotki na Postojnskem. V to enoto sodi tudi Primorska, ki je tradicionalno bolj naklonjena levici. V enoti Postojna je Pahor slavil v sedmih okrajih, Türk pa v štirih.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Absolutna večina, torej več kot polovica volivcev, je za Türka glasovala v okrajih Piran, Izola in Koper I. Pahor je absolutno večino zbral v dveh novogoriških okrajih. V drugem, kjer je lani Pahorja volilo 28,88 odstotka volivcev, je bilo tokrat zanj skoraj 55 odstotkov volivcev, kar 57,5 odstotka pa jih je bilo zanj v prvem novogoriškem okraju. To je najvišji dosežen delež kandidata po državi. Za Pahorjev uspeh v tej enoti in po državi je bilo ključno, da se je bolje kot Türk odrezal v desnih okrajih, denimo v Tolminu in Ajdovščini, kjer je Pahorja volila skoraj polovica volivcev, Türka je tam prehitel tudi Zver.

Zver prvi v Ribnici, Türk zadnji v Grosuplju

V Bežigrajski enoti je Pahor dosegel boljši rezultat v šestih okrajih, Türk v štirih, le v Ribnici je bil na vrhu Zver. V dveh okrajih v Ljubljani je Türka volilo več kot pol volivcev, toda v Grosuplju, kjer na parlamentarnih volitvah kandidira Janez Janša, ali v Ribnici je končal na zadnjem mestu. V enoti Ljubljana Center je Türk zmagal v šestih okrajih, Pahor pa v petih. Türka je več kot polovica volivcev volila v okrajih Ljubljana Center, Šiška 1 in Šiška 2. V Centru je s skoraj 54 odstotki dosegel za odtenek višji rezultat kot na lanskih volitvah v tem okraju Zoran Janković. Pahor čez polovico ni segel v nobenem okraju. V enoti Celje je Pahorja večina volila v desetih okrajih, v vseh več kot 40 odstotkov volivcev, le v Mozirju je dosegel malo slabši rezultat – tam ga je za odtenek prehitel Zver. Türk ni bil najuspešnejši v nobenem od celjskih okrajev. V volilni enoti Novo Mesto je Türk dosegel najboljši rezultat v štirih okrajih, Pahor v sedmih. Je pa Türk v Hrastniku s skoraj 52 odstotki dosegel najvišji rezultat te enote.

Na Ptuju je Pahor zmagal v sedmih okrajih, Türk v dveh, Zver pa v Lenartu in na Ptuju 1, kjer ga je volilo 46,68 odstotka volivcev. V enoti Kranj je Pahor zmagal v šestih okrajih, Türk v štirih, v okraju Škofja Loka 2 pa je slavil Zver z 42 odstotki, kar je bil najvišji rezultat enote.

Vir: radio1.si, delo.si

Komentiraj