Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Predsednik RS Borut Pahor gost v skednju Škrabčeve domačije

Borut Pahor
Borut Pahor

Kdaj: v ponedeljek, 18. septembra 2017, ob 19. uri
Kje: skedenj Škrabčeve domačije, Hrovača
Info: —

Gost septembrskega večera na Škrabčevi domačiji bo
predsednik Republike Slovenije Borut Pahor
Vljudno vabljeni v ponedeljek, 18. septembra 2017, ob 19. uri v skedenj Škrabčeve domačije,
kjer se bo z Borutom Pahorjem o njegovih novih poklicnih izzivih in osebnih prelomnicah

pogovarjala strokovnjakinja za odnose z javnostmi in novinarka Nina Orel.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki vešče dviguje prah s svojo podobo in svojstvenim načinom vodenja, je z idejno prelomno kampanjo za predsedniške volitve leta 2012 začrtal  temelje digitalnega političnega marketinga v Sloveniji.  Z zmagovalno taktiko spletne kampanje in osebnega stika z volivci se to jesen ponovno poteguje za predsedniški stolček. Zanesenjaški športnik in »družabni samotar« v javnosti spretno daje vtis odprte knjige, a hkrati ostaja uganka. Morda še najbolj samemu sebi.

Borut Pahor (1963, Postojna). Univerzitetni diplomirani politolog smeri mednarodne dejavnosti je za svoje diplomsko delo na tedanji FSPN (danes FDV) leta 1987 prejel Prešernovo in Zoretovo nagrado.
Svojo poklicno pot je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije. Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca Državnega zbora, kar mu je ponovno uspelo tudi štiri leta kasneje. Leta 1993 je postal podpredsednik Združene liste socialnih demokratov (ZLSD). Do aprila 1997 je bil podpredsednik parlamenta, poleg tega pa član odbora za mednarodne odnose, ustavne komisije, odbora za obrambo, vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter član Izvršnega odbora Mednarodne parlamentarne organizacije. Marca istega leta je bil izvoljen za novega predsednika stranke ZLDS. Leta 2000 je bil imenovan za novega predsednika Državnega zbora in še pred iztekom mandata, junija 2004, bil izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu. Aprila 2005 se je stranka ZLSD na njegovo pobudo preimenovala v Socialne demokrate (SD). Na volitvah v Državni zbor leta 2008 je s svojo stranko dosegel relativno zmago in postal predsednik vlade. Svoj mandat je predčasno končal zaradi neizglasovane zaupnice. Leta 2011 je bil na državnozborskih volitvah tretjič izvoljen za poslanca SD. Jeseni 2012 je kandidiral na predsedniških volitvah in zmagal v drugem krogu, 2. decembra 2012. S tem je postal četrti predsednik Republike Slovenije.

Borut Pahor ima z odvetnico Tanjo Pečar sina Luko.

Komentiraj