Ribnica

Borut Pahor – Slavnostni govornik na 70. obletnici partizanske bitke pri Jelenovm Žlebu

Borut pahor - govornik na 70. obletnici partizanske bitke pri Jelenovm Žlebu
Borut pahor

Ribnica – Ob 70. letnici zmagovite bitke v Jelenovem žlebu Cankarjeve, Gubčeve, Tomšičeve in Šercerjeve brigade, 26. marca 1943, je bila v soboto, 23. marca 2013 v Ribnici pred okoli 300 udeleženci osrednja spominska svečanost .

Borut pahor - govornik na 70. obletnici partizanske bitke pri Jelenovm Žlebu

Borut pahor

Slavnostni govornik je bil predsednik države Borut Pahor. Pred osrednjo prireditvijo so člani Planinskega društva Ribnica organizirali tradicionalen pohod v Jelenov žleb, ki je zaradi visoke snežne odeje potekal kar sedem ur,  vsakoletno učno pred spomenikom padlih v bitki pa je zaradi snežnih razmer na osrednji proslavi v športni dvorani izvedel general Lado Kocijan, edini še živeči udeleženec te bitke.

V bitki pri Jelenovem Žlebu je bil v spopadih globoko v gozdovih nad Ribnico uničen bataljon elitne italijanske divizije Macareta, kar je bila največja bojna zmaga slovenskih partizanov nad številčno močnejšim in bolj oboroženim sovragom v tem času. Borba je trajala okrog dve uri. Padlo je 105 okupatorjevih vojakov, 120 pa je bilo ranjenih. Partizani so zaplenili 190 pušk, 12 lahkih in 7 težkih mitraljezov , težki minomet, radijsko postajo.

Partizanske brigade so imele pet mrtvih in nekaj ranjenih mož. “Letos bosta slovensko uporništvo in domoljublje praznoval več slavnih, okroglih in pomembnih obletnic povezanih z vojno vihro sredi prejšnjega stoletja. Vredno in častno je , da se domovina na primeren način zahvali svojim junakom, brez katerih ne bi takrat premagala okupatorja ter odprla slovenstvu novih obzorij,” je dejal Pahor.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Z določeno mero strpnosti in spoštovanja, s spravo in pomiritvijo bi lahko celo slovenstvo praznovalo te pomembne mejnike, enako ponosno in enako zanosno. Pahor je še dejal, da so bili borci teh brigad junaki tistega časa, junaki današnjega čas, ko državi več ne grozi vojna, pa bi morali biti preprosti , delovni in pridni ljudje. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik državnega zbora Janko Veber, predstavniki vojske, župani sosednjih občin. Pripravili so tudi bogat kulturni program.

Borut Pahor o junakih
Borut Pahor o partizanstvu

Vir: radiokrka.com

Komentiraj