Slovenija

V deželo Petra Klepca čez osilniški “Vršič”

Cesta Dragarji - Zgornji Čačič
Cesta Dragarji - Zgornji Čačič

Cesta Dragarji - Zgornji Čačič

Cesta Dragarji - Zgornji Čačič

Osilnica – Potihoma, brez hrupa, ki ga je sicer spremljal ob prvi lopati, zasajeni pred petimi leti, so v začetku oktobra 2010 odprli odsek regionalne ceste Dragarji-Zgornji Čačič. Teden prej je Direkcija RS za ceste pribila odločbo za enoletno poskusno obratovanje te ceste v dolžini 5,7 kilometra kilometrov, ki je del regionalne povezave med Kočevsko Reko in Osilnico. V tem času bodo ugotovili morebitne pomanjkljivosti in jih skušali odpraviti.

Celotna naložba, v kar je poleg že dokončanega dela, všteta tudi vrednost zemljišč in projektne dokumentacije od Zgornjega Čačiča do Osilnice, skupaj z obvoznico Sela, kjer se cesta zaključi ob tamkajšnjem meddržavnem mejnem prehodu, znaša 9,942 milijona evrov.

Dolžina celotnega odseka od Dragarjev do Osilnice oziroma Sel je nekaj več kot osem kilometrov. Nova povezava je tako Osilnico Kočevju čez Kočevsko Reko približala za 16 kilometrov, za kolikor je daljša pot iz Osilnice do mesta ob Rinži po turistični obkolpski cesti mimo mejnega prehoda Petrina v Kostelu. Če pa boste ob odhodu iz dežele Petra Klepca pogledali na uro, boste na cilju – torej v Kočevju opazili, da za obe daljavi potrebujete enak čas, to je okoli 50 minut »solidne« vožnje.

Danes, med poldnevom in poldrugo uro, smo na zgrajenem odseku ceste, ki se po dobrem kilometru iz Dragarjev nekje v gozdu pod borovškim pragozdom Krokar povzdigne do najvišje točke, in sicer 993 metrov visoko na Strmih rebrih, pa vse do Zgornjega Čačiča, ko se po 19-tih ponekod tudi ostrih ovinkih, spusti na nadmorsko višino 50 metrov, srečali dva tovornjaka, dva osebna avtomobila in kolesarja, nebo nad cesto pa je naključno preletel tudi vojaški helikopter.

»Kot vidite prometa po cesti ni veliko, saj od Zgornjega Čačiča do Osilnice pot pelje po makadamu. Treba je vedeti, da je cesta dokaj strma, vožnja po njej, bodisi navzgor ali navzdol ni preprosta. Pred dnevi je tod zapadlo več kot dvajset centimetrov snega, zato so jo morali plužiti in posipati. Vse kaže, da bo zaradi visokih stroškov vzdrževanja pozimi ta cesta zaprta,» je povedal osilniški župan Antun Volf.

A do takrat po njej pa vselej previdno.

FOTO: Fotografije ceste si lahko ogledate na spletni strani Radio Krka.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj