Slovenija

Uradno odprli tretji prometni pas nad Pijavo Gorico

Cesta nad Pijavo Gorico
Cesta nad Pijavo Gorico

Pijava Gorica – Direkcija RS za ceste je včeraj, 13. januarja 2014 tudi uradno v promet predala rekonstruiran odsek glavne ceste Škofljica – Rašica, katerega naložbena vrednost po besedah vodje direkcije Gregorja Ficka znaša okoli 4,1 milijona evrov. Tako Ficko kot infrastrukturni minister Samo Omerzel sta poudarila, da se bo s prenovljeno cesto izboljšala prometna varnost.

Cesta nad Pijavo Gorico

Cesta nad Pijavo Gorico

Kot je na novinarski konferenci pred odprtjem odseka dejal Omerzel, bo rekonstruiran odsek pripomogel k večji varnosti v prometu, izboljšala se bo tudi logistična povezava. Ta cesta je namreč glavna povezava Ljubljane z ribniško-kočevskim območjem.

Glavna rešitev rekonstruiranega odseka je dogradnja tretjega prometnega pasu v dolžini 2150 metrov. Ob tem so zgradili še 515 metrov kamnitih podpornih zidov, preuredili križišča, priključke in odstavne niše ter postavili protihrupno zaščito v dolžini 614 metrov.

Celotna vrednost projekta po pojasnilih direktorja direkcije Ficka znaša 4,1 milijona evrov, potem ko je bila sprva ocenjena vrednost postavljena pri 6,7 milijona evrov. Projekt, ki ga je direkcija izvajala v finančni perspektivi 2007-2013, je prejel tudi evropska sredstva.

Ficko je poudaril tudi težave, ki so jih imeli zaradi stečaja CPL, s katerim so podpisali pogodbo za izvedbo del. Zaradi stečaja so morali namreč ponoviti razpis, pogodbo so nato podpisali z družbo CPK.

Prvotna pogodba za izvedbo gradbenih del s CPL je bila do prekinitve septembra lani realizirana v višini 1,39 milijona evrov, medtem ko vrednost pogodbenih del za dokončanje del s CPK znaša 1,89 milijona evrov. [oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Za krožišče in reverzibilni pas ni denarja

Na prometne zamaške na Škofljici pa nova cestna pridobitev ne bo imela vpliva. »Na splošno razširitev ceste ne bo vplivala na boljšo pretočnost, ker je oddaljena od Škofljice. Prometni tok se namreč začne gostiti na območju železniškega prehoda,« je pojasnil Ficko. Na vprašanje, kdaj se bodo začeli napovedani kratkoročni ukrepi za blažitev prometnih razmer na Škofljici, je Ficko odvrnil, da so zaradi pomanjkanja denarja trenutno vse naložbe ustavljene.

»Nameravali smo zgraditi krožišče pred železniškim prehodom na Škofljici (gledano iz smeri Kočevja) pri odcepu za Ig. Prav tako peljemo naprej projekt gradnje reverzibilnega pasu, za kar računamo, da bomo do konca aprila javnosti predstavili rezultate. Kdaj se bo gradilo, pa v tem trenutku nihče ne more napovedati,« je pesimističen Ficko.

Uvedba reverzibilnega pasu pomeni, da bi se obstoječa cesta na petkilometrski relaciji Lavrica–Škofljica razširila na tri vozne pasove, ki bi se spreminjali s pomočjo talne signalizacije. V času jutranje konice bi vozniki vozili po dveh pasovih iz smeri Kočevja proti Ljubljani, popoldne pa bi bila odprta dva pasova proti Kočevju.

Minister se je dotaknil tudi državnih cest kot v celoti. Zaveda se, da je 120 milijonov evrov za državne ceste v letošnjem proračunu premalo, zato si želijo, da bi zagotovili vsaj še 40 milijonov evrov za osnovne investicije. Ministrstvo bo tako pripravilo predlog, na kakšen način zagotoviti ta denar.

Kot je pojasnil za STA, imajo v tem trenutku pripravljena dva predloga, a o podrobnostih ni želel govoriti, saj želi rešitev najprej predstaviti na vladi. To se bo po njegovih besedah zgodilo v kratkem, v treh do štirih tednih. Odločitev “slehernega Slovenca” je, ali je pripravljen kakšen cent dodatno nameniti državnim cestam, je še dodal minister.

Vir: dolenjskilist.si

3 komentarji

 • Najprej bi bilo potrebno urediti obvoznico Škofljica, pa priključek na ljubljansko obvoznico , obvoznici Velike lašče in obvoznico Ribnica, šele potem naj bi šli delat omenjeni tretji pas , ki v tem trenutku ni bil NUJNO potreben!
  Skratka napačna strategija in napačno zapravljen denar , kot je v Sloveniji stalna praksa ! Najlažje pa je ” jokat “, da denarja ni !
  Kakšni cepci nam vladajo in neracionalno trošijo naš denar !!!

 • Kaj pa zavijalec za Smrjene?Zakaj ni bil vključen v projekt?
  Zdaj boš prehitel “počasni tovornjak” in potem bo treba zavirati celi koloni, ko
  bo nekdo na čelu zavijal levo!Vse stroje so imeli tam!So pa res majstri!!!

 • Na ministrstvu za promet so otroci,ki se se vedno igrajo v peskovniku in realnost prenašajo na ceste.Nobenega opravičila,realnost je na dlani !!!

Komentiraj