Slovenija

Slovesnost ob 20. obletnici akcije Gotenica

Slovesnost ob 20. obletnici akcije Gotenica

Slovesnost ob 20. obletnici akcije Gotenica

V Kočevju so včeraj, 3.6.2010 obeležili 20. obletnico akcije Gotenica, s katero so Jugoslovanski armadi izpred nosa na varno odpeljali velike količine orožja, streliva in ostale opreme. Tokratna slovesnost je bila prva tovrstna v vseh dvajsetih letih, zato se nekateri sprašujejo o njenem namenu.

Pred natanko 20-imi leti je 29 fantov na bojnih položajih v goteniških gozdovih čakalo, kaj se bo zgodilo v naslednjih minutah, urah in dnevnih.

V dneh pred osamosvojitvijo so tvorili dodatno zavarovanje varovanega območja Gotenice, kjer je bila po najbolj črnem scenariju predvidena tudi možnost posredovanja Jugoslovanske armade. Tako se je tistih dni na slovesnosti v Kočevju spominjal predsednik Policijskega veteranskega društva Vinko Beznik.

Akcija Gotenica, s katero se je na varno odpeljala velika količina orožja, streliva in ostale opreme, se v današnjih okoliščinah zdi kot misija nemogoče. Kljub temu pa omahovanja med sodelujočimi v tistem kriznem času ni bilo.

Pripadniki enote, ki je izvedla vse aktivnosti, niso dobili ne priznanja ne zahvale. Prvič pa so po 20. letih dogodek obeležili tudi v Kočevju. Komentar brigadirja Antona Krkoviča, ki je sodeloval v akciji in se nekaterih dogodkov spominja drugače, je bil kratek:«Nimam komentarja.«

In res, Krkovič ni želel komentirati nekaterih potvarjanj preteklosti, povedal je le, da se danes znova skuša obujati pretekli predosamosvojitveni sistem.

Spominski večer je izzvenel v kulturni program ter razstavo Človek nikar…aktivnosti policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo.

ZVOK:
Vinko Beznik o akciji

Komentar Toneta Krkoviča

Vir: radiokrka.com

Komentiraj