Slovenija

Anton Ožbold je najbolj skrben lastnik gozda 2015

Anton Ožbold v sredini ob prejemu priznanja
Anton Ožbold v sredini ob prejemu priznanja

Zavod za gozdove Slovenije vsako leto izbere najbolj skrbnega lastnika gozdov. V kočevski območni enoti Zavoda za gozdove so v letošnjem letu za najbolj skrbnega lastnika gozda izbrali lastnika iz KE Travna gora, Antona Ožbolda iz Osilnice.

Anton Ožbold je bil rojen leta 1952 v vasi Bezgovica, v današnji občini Osilnica. Odraščal je v kmečki družini, v kateri je bil oče furman, v hlevu pa so imeli vedno par močnih težkih konj, s katerimi so spravljali les tako iz lastnih kot tudi iz okoliških gozdov. Od malega je pomagal očetu ‘fural’, veliko časa je v gozdovih ne samo delal, ampak tudi živel, in sprejemal vse, kar je bilo povezano z gozdom, lesom, naravo in okoljem. Odraščanje ni bilo lahko, kljub težaškemu delu je pomagal, kolikor je lahko, v sebi pa gojil ljubezen in željo, da bo 25 ha kmetija nekoč njegova.

Kot večina njegovih vrstnikov je leta 1967, komaj petnajstleten, zapustil domače kraje, se izšolal in zaposlil kot strojni ključavničar, kasneje pa kot komercialist v Kočevju v podjetju Itas. Tu je delal do upokojitve. Večino prostega časa je vedno izkoristil za odhod v svojo Bezgovico, v kateri dela nikoli ni zmanjkalo, vendar ga je to sproščalo in veselilo. Seveda konjev ni bilo več, zato se je v vseh teh letih opremil z gozdarsko mehanizacijo, kupil je traktor, vitel, žage in ostalo opremo, da bi lahko nemoteno predvsem pa varno delal, gospodaril v zelo razdrobljeni, strmi in jarkasti ter terensko zelo razgibani posesti. Zato je bilo potrebno dograditi in razširiti obstoječe poti, za kar je porabil znatna sredstva, saj je gozdna infrastruktura na tem območju zelo slaba in pomanjkljiva.

Po upokojitvi se je preselil v Bezgovico. Obnovil je družinsko hišo in okolico, najraje pa dela v gozdu. V zadnjih letih je kupil dva traktorja, s katerima opravi večino dela v gozdu ter boljši, daljinsko voden gozdarski vitel.

V vasici je cenjen kot dober sosed in človek, ki rad pomaga ljudem. Je solastnik in aktivni član vaške agrarne skupnosti Bezgovica. Zelo aktiven je tudi v Planinskem društvu Kočevje, v katerem je načelnik vodniškega odseka. Rad se pohvali, da je Triglav obiskal 47 krat, večkrat pa tudi Mont Blanc, Grossglockner in druge zanimive vrhove.

»Za najbolj skrbnega lastnika smo ga izbrali zaradi veliko vloženega truda in dela pri sanaciji žledoloma, ki je njegovo posest močno prizadel. Delo, ki ga je opravil je bilo izredno nevarno, saj je večina podrtega drevja ležala v težko dostopnih delih, jarkih, hudournikih, iz katerih je bilo les potrebno najprej izvleči, razrezati in razcepiti, nato z manjšo prikolico speljati do kamionske ceste, kjer so nastajale skladovnice. To je bila edina možnost, ki je zahtevala veliko ročnega dela, prekladanja, časa in energije. Tako je izdelal okrog 400 prostorninskih metrov drv. Pri tem mu je, kolikor je čas dopuščal, pomagal tudi sin Gregor, na katerega računa, da bo nadaljeval z gospodarjenjem v Bezgovici. Z Zavodom za gozdove Slovenije dobro sodeluje, upošteva strokovna navodila in se izobražuje. Vseskozi ga vodi neizmerna želja, energija in dobra volja. Želimo mu, da mu tudi naprej zdravje dobro služi ter da bi še dolgo časa tako dobro in skrbno gospodaril na svoji posesti,« so še povedali predlagatelji za naziv najbolj skrben lastnik gozda za leto 2015.

Anton Ožbold o svojem delu

Vir: radio1.si

Komentiraj