Pisma bralcev Ribnica

Zbiram vaše zgodbe, stare slike… iz Ribniške doline

Ribnica okrog 1900. Vir: Muzej Ribnica
Ribnica okrog 1900. Vir: Muzej Ribnica

Kako smo živeli v Ribniški dolini, ko je bilo vse drugače? Mnogo zgodb in dogodkov je čas vklesal v zidove starega ribniškega gradu, ribniškega trga, ulic, vasi…, ki pa ostajajo nemi in tihi pričevalci časa. Zgodbe pa žive le toliko časa, kot ljudje, ki so jih poznali in z ljudmi tonejo v pozabo, če niso toliko osveščeni, da so jih zapisali. Ena od oblik ohranjanja preteklosti je slika. Ujame trenutek v svojem času in ponuja poznejšim rodovom v ogled in primerjavo. Že velikokrat prej so nas mamile stare ohranjene slike, v mislih slikale življenje pred desetletji, stoletji in budile spoštovanje do časa, ki je v slikah ujet.

Ribnica okrog 1900

Ribnica okrog 1900

Star pregovor pravi »Slika pove več kot tisoč besed«. Sodite med tiste, ki le redko vržejo kaj v smeti? Še posebej radi shranite fotografije, pisma, razglednice, dokumente, ki vas spominjajo na nek dogodek, osebe ali določen kraj?

Kot ljubiteljski zbiralec razglednic Ribniške doline vas vabim, da preiščete stare albume in posredujete svoje stare fotografije in osebne zgodbe ali vsaj podatek, kdo je na sliki. Le te bom spravil v sodobnejšo digitalno obliko. Vse fotografije in razglednice boste po preslikavi nepoškodovane dobili nazaj. Vse zbrane fotografije bodo nato z vašimi podatki predstavljene širši javnosti.

Za fotografije me lahko pokličete na gsm 030 996 225, lahko pa jih posredujete na elektronski naslov peter.lesar1@gmail.com

Prihodnosti podarite podobe Ribniške doline, kot ste jo doživeli vi.

Vabim pa tudi vse, ki vas zanima preteklost in raziskovanje naših krajev, osebnosti, dogodkov povezanih z Ribniško dolino na mesečna srečanja, ki se bodo vrstila vsak prvi ponedeljek v mesecu. Prvo tovrstno srečanje zbirateljev na temo Ribniške doline bo v ponedeljek 6. oktobra 2014 ob 19 uri. Lokacija bo sporočena naknadno. Več informacij dobite tudi na e naslovu peter.lesar1@gmail.com ali gsm 030 996 225 in dddivjak@yahoo.com ali 031 449 664.

Vesel bom vašega sodelovanja.

Peter Lesar, Kot pri Ribnici 36, 1310 Ribnica, 030 996 225

1 komentar

Komentiraj