Utrip časa

Zgodbe z razglednic: Razglednica kot umetnost – Vavpotičeva ilustracija za Ribnico

razglednici ob petnajstletnic Sokolov v Ribnici, 1906 - 1921, odposlana 1921, 1. in 2. izdaja

V preteklosti so številna društva in organizacije obeleževale svoje jubileje, obletnice tudi z izdajo priložnostnih razglednic. Med slednjimi je bilo tudi Sokolsko društvo Ribnica, ki je ob svoji 15 – letnici telovadnega društva (1906 – 1921) izdalo tovrstno razglednico.

Silhueta ribniške cerkve skupaj z gradom in francoskim mostom v ozadju dopolnjuje motiv mogočnega sokola in čudoviti ornamenti slovenskega cvetja ob straneh z napisom „Ob petnajstletnici Sokola v Ribnici 1906-1921“. Gre za razglednici na tanjšem papirju, vendar lepo ohranjeni. Za nekaj deset evrov sem eno izmed njih kupil že pred leti, pred časom pa mi je še eno ponudil zbiratelj. Misleč, da to pa že imam sem ob podrobnem pogledu opazil da gre za drugačen vzorec ilustracije, zato sem tudi to hotel imeti v svoji zbirki. Obe razglednici sta bili oddani v letu obletnice, z znamko Kraljestvo Srba, Hrvata i Slovenaca in podoba kralja Aleksandra I. Karadžordeviča, vendar brez posebnih zapisov in oznak o ustvarjalcu ali izdelovalcu razglednice. Po številnih pregledih albumov in katalogov, da bi se dokopal do avtorja razglednic, sem se za pomoč obrnil še na dolgoletnega zbiratelja Milana Škrabca iz Ljubljane, ki velik del prostega časa posveča slovenski kartofiliji in je avtor številnih publikacij in člankov o razglednicah. Sam je hitro ugotovil za katerega avtorja naj bi šlo, vendar se je za dokončno potrditev obrnil še na umetnostnega zgodovinarja gospoda Ferdinanda Šerbelja, ki deluje kot muzejski svetnik in kustos Narodne galerije Slovenije. Oba sta ugotovila in potrdila da je avtor priloženih razglednic slikar, ilustrator in scenograf Ivan Vavpotič (1877 – 1943).

Vavpotič je predstavnik akademskega realizma, portretist in vedutist. Pomembno je še njegovo ilustratorsko delo in osnutki za gledališke scene. Vavpotič je tudi avtor prvih slovenskih poštnih znamk Verigar, uporabljenih tudi v Kraljevini SHS.

Sam sem sedaj še bolj ponosen na svoji razglednici in sploh na svojo zbirko, saj z takšno ugotovitvijo zraste tudi vrednost razglednici. Prav omenjeni razglednici lahko definiramo tudi kot umetnina in imata sedaj zame neprecenljivo vrednost. Prav tako sta lahko v ponos Ribnici, da jo je nekoč upodabljal priznani slikar.

Tudi v času ki ga živimo, bi si želel da bi ustanove, podjetja na takšen način z naklado priložnostnih razglednic, pa tudi poštnih znamk obeleževale svoje jubileje in dosežke, ter s tem zanamcem pustile neizbrisno sled, kot so jo pred 101 letom ribniški Sokoli skupaj z slikarjem Ivanom Vavpotičem.

Peter Lesar, razglednici osebni arhiv

Komentiraj