Ribnica

VIDEO: Spominska slovesnost na Mali gori ob 72-letnici TIGR-a

Ribnica – Predsednik republike Borut Pahor se je včeraj, 11. maja 2013 na Mali gori nad Ribnico udeležil spominske slovesnosti v počastitev 72. obletnice prvega oboroženega spopada Slovencev, pripadnikov organizacije Tigr z okupatorjem. V slavnostnem nagovoru je spomnil na zgodovinske dogodke v tem kraju ob začetku druge svetovne vojne.

Borut Pahor na proslavi TIGR 2013

Borut Pahor, govornik na proslavi TIGR na Mali gori 2013

Kot je dejal, so prvi oboroženi boj z italijanskimi karabinjerji, 13. maja leta 1941, izpeljali voditelji Tigra, Danilo Zelen, Anton Majnik in Ferdo Kravanja, pripadniki ilegalne antifašistične organizacije Slovencev iz takratne Italije, ki so bili veliki slovenski rodoljubi, pogumni borci in nezlomljivi zagovorniki temeljnih pravic človeka, narodnosti in nacij do obstoja.

Poudaril je, da so bili Tigrovci udarna in mobilizatorska pest Slovencev v Italiji med obema svetovnima vojnama, ki se ni so predali malodušju, ampak se postavili zase, za vse slovenske domoljube in za prihodnje slovenske rodove.

Predsednik se je v svojem govoru dotaknil tudi aktualnega političnega dogajanja, pri čemer je posvaril pred politično razklanostjo in stranke pozval k poenotenju glede fiskalnega pravila in referendumske ureditve.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Pahor je tudi ponovno opozoril, da z ukrepi zamujamo, med drugim v ponedeljek in torek niso bile sprejete predlagane ustavne spremembe. Slovenska politika in država se v očeh tako slovenske kot mednarodne javnosti gibljeta na meji zaupanja oziroma nezaupanja, na meji uspeha in neuspeha. Na koncu je predsednik republike dodal, da še vedno ocenjuje, da se Slovenija iz krize lahko reši sama, čeprav se vse bolj in bolj upravičeno zdi, da bomo na koncu uspeli skozi šivankino uho.

Pahor je na slovesnosti k spomeniku padlim Tigrovcem položil venec.

Vir: reporter.si

Komentiraj